ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Βερολίνο και Βρυξέλλες «φρενάρουν» τις κυρώσεις στην Τουρκία

17:59 - 14 Οκτ 2020 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Βερολίνο και Βρυξέλλες «φρενάρουν» τις κυρώσεις στην Τουρκία
Η Γερμανία επικρίνει τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κατανοεί τον εκνευρισμό της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι διατεθειμένη να ανάψει πράσινο φως για κυρώσεις στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η γερμανική στάση είχε διαφανεί στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά "ως εκεί".

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται βέβαια να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής αίτημα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και ασφαλώς θα έχει τη στήριξη της Κύπρου και άλλων χωρών, όπως η Αυστρία, ωστόσο, το να φτάσει η Σύνοδος σε τέτοια απόφαση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Το Βερολίνο, που άλλωστε είναι γνωστό ότι καθορίζει τις εξελίξεις, δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανέφερε πριν από λίγο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι στόχος της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο.

«Η Γερμανία είνα ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters. 

Το κλίμα στις Βρυξέλλες

Ανάλογο κλίμα προκύπτει και από τις Βρυξέλλες, που θα ήθελαν ακόμη και να αποφύγουν την όποια κουβέντα για τα ελληνοτουρκικά, καθώς, όπως τόνισε ανώτερος αξιωματούχος το θέμα συζητήθηκε μόλις πριν από 2 εβδομάδες. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, πως η Τουρκία δεν ακολούθησε τις υποδείξεις και είναι φυσιολογικό η Ελλάδα και η Κύπρος να επιθυμούν να το συζητήσουν.

Θα υπάρξει συνεπώς συζήτηση εκ νέου στη Σύνοδο της Πέμπτης, αλλά κυρώσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Θα υπάρξουν και πάλι διαβουλεύσεις για τις διατυπώσεις στο κείμενο συμπερασμάτων, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία που να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και να αφήνει έστω άνοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στο μέλλον. Αναμένεται επίσης να υπάρξει η δέσμευση πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνας-Άγκυρας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 14 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.