ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς δικαιολογεί η Τουρκία το εναέριο «μπλόκο» στον Δένδια

12:42 - 15 Οκτ 2020 | Πολιτική
Πώς δικαιολογεί η Τουρκία το εναέριο «μπλόκο» στον Δένδια
Η Τουρκία αρχικά απέδωσε σε τεχνικό λάθος το γεγονός ότι εμπόδισε την πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Νίκο Δένδια από το Ιράκ πίσω στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίστηκε πως η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Σε δηλώσεις του πάντως ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, απάντησε ότι δεν ισχύει πως καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. «Εμείς τους επιτρέψαμε χωρίς καθυστέρηση. Εκείνοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ηταν απαραίτητο να αντιδράσουμε έτσι για την ασφάλεια του Ελληνα υπουργού».

Η Ελλάδα, πάντως, αποφάσισε να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας και έδωσε σχετική εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 15 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.