ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος: Χρονοδιάγραμμα κυρώσεων στην Τουρκία ο ρεαλιστικός στόχος της Ελλάδας

08:00 - 16 Οκτ 2020 | Πολιτική
Σύνοδος: Χρονοδιάγραμμα κυρώσεων στην Τουρκία ο ρεαλιστικός στόχος της Ελλάδας
Με ρεαλιστικό στόχο ένα σαφές χρονοδιάγραμα κυρώσεων προς την Τουρκία προσέρχεται στη δεύτερη ημέρα της Συνόοδυ Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη δεν είναι «έτοιμη» ακόμα για κυρώσεις, αλλά η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει σαφής προειδοποίηση προς την Τουρκία και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Για το λόγο αυτό προσερχόμενος στη Σύνοδο την Πέμπτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει πως αν η Τουρκία προβεί σε μονομερείς ενέργειες θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. Κάλεσε λοιπόν την Ευρώπη να είναι... απλώς συνεπής στις αποφάσεις της.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ΕΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία βάσει των αποφάσεών της "εφόσον συνεχιστεί" η τουρκική προκλητικότητα.

Αν συνυπολογίσουμε και τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας ότι η Τουρκία θα λάβει διορία μίας εβδομάδας ώστε να συμμορφωθεί, μπορούμε να υποθέσουμε πως κάτι ανάλογο θα μπορούσε να προκύψει και από τη Σύνοδο.

Να μην υπάρχει η ανοχή έως τον Δεκέμβριο που είχε αρχικά συμφωνηθεί, αλλά να καθοριστεί ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα, που θα αναγκάσει την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

H ελληνική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη διατύπωση, που δεν θα επιτρέπει άλλους ελιγμούς στην Τουρκία και θα της θέτει ένα σαφές δίλημμα για να διαλέξει. Διάλογος ή κυρώσεις, έστω κι αν η διατύπωση δεν είναι τόσο σκληρή.

"Η Ευρώπη κινείται με το ταχύτερο βηματισμό και περιμένουμε η Σύνοδος Κορυφής να πάει ένα βήμα παρακάτω, με καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων αλλά και με πλαίσιο κυρώσεων", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και αυτός είναι ο ελληνικός στόχος σήμερα Παρασκευή.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.