ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ (€400 δισ.) σε... τεντωμένο σχοινί

10:31 - 20 Οκτ 2020 | Πολιτική
Οι αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ (€400 δισ.) σε... τεντωμένο σχοινί
Οι αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδο, γιατί θεωρούνται δεδομένες, ωστόσο, αποτελούν τεράστιο κομμάτι της πίτας του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Για τα επόμενα επτά χρόνια το συγκεκριμένο ποσό αγγίζει τα 400 δισ. ευρώ και η τύχη του κρίνεται στο Λουξεμβούργο.

Με σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ, οι γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια είναι περίπου ίσες με τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται για τις χώρες από το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το αγροτικό πρόγραμμα της ΕΕ, ωστόσο, θεωρείται πια... δεδομένο και δεν παίρνει μεγάλη δημοσιότητα. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, πολλές από τις αγροτικές επιχορηγήσεις πρέπει τώρα να συνδεθούν με τα λεγόμενα οικολογικά συστήματα (αυτό σημαίνει βιώσιμη, ακριβή, βιολογική γεωργία). Και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης καλούνται να βρουν μια ενιαία γραμμή για να μη χαθούν χρήματα.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των επτά επόμενων ετών. Ο κίνδυνος απώλειας μετρητών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιώσιμη χρήση είναι υπερβολικός για ορισμένες κυβερνήσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά θεωρούνται δύσκολες και εκτιμάται πως θα τραβήξουν σε μάκρος. Η Ελλάδα είναι ασφαλώς μία από τις χώρες με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.