ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα εξέλιξη: Ελλάδα-Αλβανία στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες

14:23 - 20 Οκτ 2020 | Πολιτική
Νέα εξέλιξη: Ελλάδα-Αλβανία στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες
Νέα εξέλιξη στη γεωπολιτική... σκακιέρα. Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Πριν από ένα μήνα περίπου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε συζητήσει μεταξύ άλλων για την ΑΟΖ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα διευθετεί σημαντικά ζητήματα στην περιοχή, που φυσικά... ταλανίζεται από τις τουρκικές κινήσεις. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα μετά τη νέα εμφάνιση του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο, την προσέγγιση στα 12 μίλια από το Καστελόριζο και τις απειλές για γεωτρύπανο, προσπαθεί να κάνει γνωστό διεθνώς το πρόβλημα. Απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ το ΥΠΕΞ ζήτησε από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει επίσης καταθέσει αίτημα στην ΕΕ για αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 20 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.