ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρβιτσιώτης, Μιχαηλίδου και Μπακογιάννη για την προστασία των ευπαθών ομάδων

17:35 - 20 Οκτ 2020 | Πολιτική
Βαρβιτσιώτης, Μιχαηλίδου και Μπακογιάννη για την προστασία των ευπαθών ομάδων
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση της πανδημίας COVID 19 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Βουλευτής της ΝΔ, Επικεφαλής Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, χαιρετίζοντας με τη σειρά της την εκδήλωση, σημείωσε ότι «μέσα σε αυτό το σκηνικό της διαρκούς απειλής, υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί με θετικό πρόσημο αυτήν την πανδημία από όλες τις προηγούμενες. Η αντίδραση μας ως ανθρωπότητα: η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ιδιαίτερα των ευπαθών συνανθρώπων μας τέθηκε ως η βασική προτεραιότητα και κυριάρχησε απέναντι σε οτιδήποτε άλλο. Η οικονομία και η πολιτική κυριαρχήθηκαν από την έννοια της προστασίας της δημόσιας υγείας και πάρθηκαν πρωτοφανή μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση».

Στο χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως «στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας βρίσκεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας και σημείωσε πως τον Νοέμβριο αναμένεται να υιοθετηθεί «η Διακήρυξη των Αθηνών», κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής ΝΔ και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε την υπεύθυνη στάση της πολιτείας έναντι των ευπαθών ομάδων την περίοδο της πανδημίας, η οποία έβαλε πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε παράδειγμα παγκοσμίως. Ακόμα, η Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας τόνισε την σημασία της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κάτι που όπως σημείωσε δεν συνέβη με όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως την Πολωνία, Τουρκία και Ουγγαρία.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Φάνης Παπαθανασίου και Κατερίνα Παναγοπούλου και αναπτύχθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες:

  1. «COVID-19 και ευπαθείς Ομάδες του Πληθυσμού»
  2. «Παιδική Προστασία σε συνθήκες κρίσης»
  3. «Άστεγοι και COVID-19»

Στην ομιλία της κατά τη δεύτερη ενότητα, η Υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «Η Πολιτεία, ως η οργανωμένη μορφή του κόσμου των ενηλίκων, οφείλει να λειτουργεί για όλα τα παιδιά όχι φυσικά ως γονέας αλλά σίγουρα με κριτήριο γονικής ευθύνης απέναντί τους. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο, της διαμόρφωσης ενός ασφαλούς πλαισίου για την καθημερινότητα κι ενός αισθήματος σιγουριάς για το αύριο πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς. Κρατώντας ανοιχτούς τους παιδικούς σταθμούς και τις ειδικές δομές, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε, δίνοντάς τους την αίσθηση μιας ασφαλούς κανονικότητας και διασφαλίζοντας το αναπόσπαστο δικαίωμά τους στη παιδική ηλικία».

Ομιλητές στην πρώτη ενότητα ήταν ο Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Scientific Advisor European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), η Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και η Ξένια Παπασταύρου, Διοικήτρια ΟΠΕΚΑ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σταμάτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που διανύουμε με την πανδημία COVID-19 να έχει πλήξει τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη δημόσια ζωή εν γένει, στόχος μας είναι κανένας ευάλωτος συμπολίτης να μη μείνει πίσω. Κι αυτή είναι μια πρόσκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προϋποθέτει μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής ομάδας με άξονα πάντοτε την προάσπιση του δικαιώματος στην υγεία αλλά παράλληλα που εξασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο αξιοπρέπειας και προστασίας όσων εν γένει των δικαιωμάτων. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις και πολιτικές προστασίας των πλέον ευάλωτων, όπως οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία οι Ρομά, οι χρονίως πάσχοντες. Στόχος μας είναι και παραμένει η προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.»

Στην δεύτερη ενότητα που είχε θέμα την «Παιδική Προστασία σε συνθήκες κρίσης» μίλησαν η  Δρ Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Luciano Calestini, Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, ο Γιώργος Νικολαΐδης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ψυχίατρος και η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνηγόρου Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στην τρίτη ενότητα συμμετείχαν οι ομιλητές:  Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και Δήμαρχος Τρικκαίων και Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.