ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικές Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

00:37 - 24 Οκτ 2020 | Πολιτική
Τουρκικές Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
Το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντενμπεργκ ανακοίνωσε πως Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών επετείων των δύο χωρών -28 Οκτωβρίου για τη Ελλάδα και 29 Οκτωβρίου για την γειτονική χώρα- ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η Άγκυρα εξέδωσε νέες navtex.

Η Τουρκία εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής τρεις Navtex για ασκήσεις το χρονικό διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου, παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ.

Οι δυο από τις Navtex βρίσκονται εντός τουρκικών υδάτων δίπλα στις ακτές της γειτονικής χώρας και αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης ενώ η τρίτη βρίσκεται στις ακτές τις Αλεξανδρέττας.

Η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αν και στην πράξη καταστρατηγείται από τους γείτονες.

Στο μεταξύ η Ελλάδα επέδωσε στην Άγκυρα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.