ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντική επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα-Προπομπός του Πούτιν, με...φόντο τον Ερντογάν

08:55 - 26 Οκτ 2020 | Πολιτική
Σημαντική επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα-Προπομπός του Πούτιν, με...φόντο τον Ερντογάν
Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελλάδα ξεχωρίζει από την ατζέντα της Δευτέρας, καθώς κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές τη συνδυάζουν με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Λαβρόφ επισκέπτεται τη χώρα μας σε μία κρίσιμη περίοδο με στόχο την «αναθέρμανση» των ελληνορωσικών σχέσεων, που η ελληνική διπλωματία θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη στην παρούσα φάση, που υπάρχει η ένταση με την Τουρκία.

Πρόκειται για μία σημαντική επίσκεψη, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, καθώς η Ρωσία το τελευταίο διάστημα μοιάζει να αναλαμβάνει δράση εναντίον των τουρκικών κινήσεων, ιδιαίτερα μετά τις προκλήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να θυμίσουμε πως προ ημερών η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα σημείωνε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Επίσης, υπήρξε και η με... νόημα ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, με αφορμή την 193η επέτειο από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ως γνωστόν, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία βύθισαν στις 20 Οκτωβρίου 1827 τον Οθωμανικό Στόλο και άνοιξε ο δρόμος για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους.

Τα παραπάνω δείχνουν μία... στροφή της Ρωσίας υπέρ των ελληνικών θέσεων ή αν προτιμάτε, κατά τον τουρκικών. Θεωρείτε λοιπόν πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή, ώστε Ελλάδα και Ρωσία να επαναπροδιορίσουν τη θέση τους, γεγονός που ασφαλώς θα είναι σημαντικό για τα ελληνικά συμφέροντα.

Για το λόγο αυτό ο κ. Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί μόνο με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, αλλά και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η συγκεκριμένη επίσκεψη να ανοίξει το δρόμο για να έρθει στην Ελλάδα και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει αποστείλει επίσημη πρόσκληση στην Μόσχα και εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος να κάνει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας το 2021.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.