ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σκληρή κόντρα για τις μαστογραφίες- Η ανάγκη στρατηγικής πρόληψης

10:01 - 26 Οκτ 2020 | Πολιτική
Η σκληρή κόντρα για τις μαστογραφίες- Η ανάγκη στρατηγικής πρόληψης
Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες σε όλες τις Ελληνίδες.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών. Όπως ανέφερε το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εξαγγελία προκάλεσε έντονη αντίδραση με αναφορές ότι ο Πρωθυπουργός παραβιάζει "ανοικτές θύρες". Μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός χαρακτήρισε παραπειστική την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 49 ετών, δεδομένου ότι ήδη από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρο 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 αυτές είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών ή άνω των 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία: «Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο (2) χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε ότι παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ), προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Ακόμη, ανέφερε ότι το 2019 οι εξετάσεις – προληπτικές και μη – που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού. Από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες.

Να σημειωθεί ότι όπως σε κάθε δράση πρόληψης κομβικό είναι να υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και ενημέρωσής του για τους κινδύνους αλλά και σχετικά κονδύλια και προετοιμασία. ήδη φέτος λόγω της συγκυρίας οι εμβολιασμοί για τη γρίπη είναι αυξημένοι, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Βέβαια αλλού υπάρχουν ελλείμματα γνώσης - ενημέρωσης ή και πολιτικής.

Ενδεικτικό είναι π.χ για τη μηνιγγίτιδας Β όπου στους 10 παιδιάτρους συνιστούν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών μόνο, όμως, 4 στους 10 γονείς μπόρεσαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με κύριο αποτρεπτικό παράγοντα να είναι η μη αποζημίωση του εμβολίου.

Ωστόσο περισσότερα από 500.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί στην ιδιωτική αγορά καθώς μπορεί να μην υπάρχουν πολλά περιστατικά ετησίως αλλά η νόσος είναι άκρως επικίνδυνη. Αντίθετα στην ιλαρά ή στο θέμα με τον ιό HPV το έλλειμμα είναι στην ενημέρωση και στην εκστρατεία ανάδειξης της σημασίας της πρόληψης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.