ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαβρόφ: Προτροπή διαλόγου στα ελληνοτουρκικά-Μητσοτάκης: Πρόσκληση στον Πούτιν

18:28 - 26 Οκτ 2020 | Πολιτική
Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να στρέφει τη συζήτηση στα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, πάντως, επέμεινε στην προτροπή για "επίλυση των διαφορών με διάλογο". Πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί τη χώρα μας γνωστοποίησε πως έχει καταθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, υποδεχόμενος τον κ. Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως "συναντιόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μία περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα. Και θα έχω την ευκαιρία στις συνομιλίες μας να σας ενημερώσω για τη δράση της γειτονικής Τουρκίας... Η οποία δυστυχώς σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα ναρκοθετώντας την Ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη. Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών".

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου, των συνθηκών και των κανόνων καλής γειτονίας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα απέδειξε αυτή τη στάση έμπρακτα, υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. 

"Η Ελλάδα, το έχουμε ξανασυζητήσει προφανώς, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει όμως να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Άλλωστε το 2021 είναι έτος ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συνδεθήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον.

Πρόσκληση στον Πούτιν

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόταση της Ελλάδας στον Πρόεδρο Πούτιν "να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου του 2021 μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των βορείων χωρών που υπήρξαν υποστηρικτές των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία".

Προτροπή για διάλογο

Όπως έκανε και στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, έτσι και ενώπιον του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό η αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή για να προχωρήσουν οι δυο χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Βεβαίως "επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μη μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις" δήλωσε.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.