ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαβρόφ σε Μητσοτάκη:Η Ρωσία θα συμβάλει για ομαλοποίηση στα ελληνοτουρκικά

19:56 - 26 Οκτ 2020 | Πολιτική
Λαβρόφ σε Μητσοτάκη:Η Ρωσία θα συμβάλει για ομαλοποίηση στα ελληνοτουρκικά
Την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλλει σε ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων –και ζητημάτων στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μέσω απευθείας διαλόγου.

«Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη πως είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιείται ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Ο Λαβρόφ είπε μάλιστα ότι η Μόσχα εδώ και χρόνια προωθεί πρωτοβουλία να αναγνωριστούν ως καταδικαστέες πράξεις, όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Χαιρέτισε μάλιστα τη στάση της Ελλάδας που υποστηρίζει τα ζητήματα αυτά και έχει κοινές προσεγγίσεις με τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες που είχε σήμερα στην Αθήνα, επιβεβαίωσαν ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσκληση στον Πούτιν

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ αποκάλυψε πως έχει απευθύνει πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόταση της Ελλάδας στον Πρόεδρο Πούτιν "να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου του 2021 μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή των βορείων χωρών που υπήρξαν υποστηρικτές των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.