ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Lockdown σε όλη τη χώρα έως 30 Νοεμβρίου (video)

13:51 - 05 Νοε 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Lockdown σε όλη τη χώρα έως 30 Νοεμβρίου (video)
Το δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη. Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου και θα έχουν διάρκεια τριών εβδομάδων. Ο Πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφαση, με τη βοήθεια και του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ήταν στο πλευρά του στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε.

Ο βασικός λόγος άλλωστε που πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου ήταν για να εξηγηθούν οι λόγοι που η κυβέρνηση λαμβάνει αυτά τα μέτρα, αν και το προηγούμενο μόλις Σάββατο, ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει έναν άλλο σχεδιασμό.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι καταλαβαίνει πως υπάρχει ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου lockdown, αλλά υποστήριξε πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι και ελπίζει πως «οι πολίτες θα είναι σύμμαχοι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι τέτοια που δεν επέτρεπαν διαφορετικούς χειρισμούς και επέβαλαν ουσιαστικά την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης. Τα δεδομένα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα είπε και ανακοίνωσε πως "έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 να μπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολης δραστηριοτήτων, το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες έως τις 30 Νοεμβρίου". 

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών» σημείωσε.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και διασωληνωμένων με υποχρεώνει να πάρω αυτά τα μέτρα τώρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός και πέρασε στα οικονομικά θέματα.

Οικονομία

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για οικονομική στήριξη σε εργαζομένους και επιχειρήσεις:

«Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα, εκτός από αυτά που γνωρίζουμε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Πρωθυπουργό:

- όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ αντί 534 ευρώ
- επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο Δεκέμβριο
- εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 τα νέα για τα εμβόλια θα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε να σταματήσουμε με αυτή την περιπέτεια» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις Τσιόδρα

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

Η σκυτάλη σε Σταϊκούρα και Χαρδαλιά

Στις 15.00 θα υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Στις 18:00, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 05 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.