ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τατάρ: Πάμε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

19:28 - 07 Νοε 2020 | Πολιτική
Τατάρ: Πάμε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Τη λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών υποστηρίζει για ακόμη μια φορά ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Το μήνυμά του προς τους Ελληνοκύπριους, την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινότητα είναι το εξής: «Ξεχάστε την ένωση του νησιού, πάμε για δύο κράτη».

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο Τατάρ χαρακτηρίζει νεκρή την Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι δεν ευθύνεται για αυτό η τουρκοκυπριακή πλευρά. Πηγές της Κυπριακής Κυβέρνησης τονίζουν στην ΕΡΤ ότι δεν επιθυμούν να απαντήσουν, προτού οι οποιεσδήποτε δημόσιες τοποθετήσεις αποτελέσουν επίσημη τοποθέτηση στο τραπέζι του διαλόγου.

 «Οι Τουρκοκύπριοι με εξέλεξαν με την εντολή να αναζητήσω μια λύση δύο κρατών», λέει o Τατάρ στα ΝΕΑ, για να συμπληρώσει: «Υποστήριζα αυτή τη θέση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και ανέκαθεν στην πολιτική μου καριέρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η πιο ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Η απόφαση του λαού μου πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. Δεν καταφέραμε να είμαστε καλοί συνέταιροι με τους Ελληνοκύπριους στο παρελθόν. Είναι λοιπόν η ώρα για κάτι καινούργιο στη βάση της καλής γειτονίας. Η δική μας θέση αφήνει ανοιχτό το περιθώριο της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη για το καλό των δύο λαών μας. Ναι, η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι νεκρή. Και δεν φέρουμε εμείς την ευθύνη για αυτό. Τη συζητούσαμε από το 1977, αλλά κάθε φορά που πλησιάζαμε σε λύση η ελληνοκυπριακή πλευρά την απέρριπτε. Τα δύο πιο σημαντικά παραδείγματα ήταν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και η διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, η οποία κατέρρευσε συνεπεία της ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας», προσέθεσε, παραπέμποντας τόσο στο «Όχι» των Ελληνοκυπρίων το 2004 όσο και στην κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία πριν τρία χρόνια.

Αναφορικά για το περιβόητο και καταδικαστέο άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου, ο Τατάρ απαντά και πάλι στη βάση των δύο κρατών.

«Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι λύση δύο κρατών, την οποία ο λαός μου επέλεξε διά της ψήφου του. Είτε οι εξωτερικές δυνάμεις το αποδέχονται είτε όχι. Το είδος της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο θα εξαρτηθεί από την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας από τη διεθνή κοινότητα, όπως το έπραξε σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο μεσοδιάστημα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη της “ΤΔΒΚ” εσωτερικά και εξωτερικά στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Η διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους άλλοτε κατοίκους της, στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, όπως καθορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα είναι σημαντικό μέρος αυτών των προσπαθειών. Χωρίς να θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες, θα πω απλώς ότι θα συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε εκεί έτσι που να διανοιχτεί ο δρόμος για να ανακτήσει αυτή η πόλη την άλλοτε αίγλη της και τη διεθνή φήμη της ως τουριστικού προορισμού».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.