ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαντορινιός: Να σταματήσει η μεταφορά εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές

12:09 - 12 Νοε 2020 | Πολιτική
Σαντορινιός: Να σταματήσει η μεταφορά εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές
Αναφορικά με τη μονομερή μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές εταιρίες και τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom μεταφέρει βίαια και μονομερώς 5.200 εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρείες, ενώ παράλληλα καταργεί υπηρεσίες και ειδικότητες στην επαρχία (σώμα υποστήριξης πωλήσεων, καταστήματα, υποστήριξη πωλήσεων πόρτα-πόρτα), τις οποίες αναθέτει σε εργολάβους (φύλακες, καθαρίστριες, πωλήσεις πόρτα-πόρτα). Σκοπός του Ομίλου, είναι να μη σχετίζονται οι μισθοί των εργαζομένων με τα υψηλότατα κέρδη που αποκομίζει κάθε χρόνο η Εταιρία και έτσι στο μέλλον θα μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να απολύει ευκολότερα, να περικόψει κοινωνικές παροχές και να εκμηδενίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Μάλιστα με και την τελευταία αυτή κίνηση, υπολογίζεται πως, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν απομακρυνθεί από τη μητρική εταιρεία περίπου 17.000 εργαζόμενοι.

Δεδομένου ότι υπάρχει εκπροσώπηση του Δημοσίου στη Διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς και δικαιώματα ψήφου του 5% του μετοχικού κεφαλαίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώσει κατά πόσο το Δημόσιο έχει συνηγορήσει στις αποφάσεις για τη συρρίκνωση της εταιρείας και τις διώξεις των εργαζομένων και οφείλει να απαντήσει σε ποιες παρεμβάσεις πρόκειται να προβεί προκειμένου να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων και να σταματήσει η αυταρχική και μονομερής μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρικές εταιρίες που θίγει κατάφορα τα εργασιακά δικαιώματα τους.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να κάνει, από τη μια, εξαγγελίες περί ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και από την άλλη να επιτρέπει την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΤΕ, να απολύονται και να μετακινούνται μονομερώς οι εργαζόμενοι και να από-επενδύεται ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος. Η ποιοτική και απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας. Οποιαδήποτε συρρίκνωση αυτών των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις μικρές νησιωτικές και ορεινές περιοχές, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες βάζοντας φρένο στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.