ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Οικονομική ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα- Αναστολή πλειστηριασμών

19:15 - 12 Νοε 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Οικονομική ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα- Αναστολή πλειστηριασμών
Στην τριτολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε τους τόνους και επιχείρησε να απαντήσει σε ερωτήματα που έθεσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της ημέρας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό αναστολή πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά και οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και συμπολίτες μας, που ενδεχομένως έχουν μείνει έξω από τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, ωστόσο, δεσμεύθηκε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα μελετήσει τα δεδομένα και θα εξαντλήσει όποια περιθώρια υπάρχουν, προκειμένου να προχωρήσει σε οικονομική βοήθεια συμπολιτών μας, που πλήττονται από την πανδημία, αλλά δεν εντάσσονται στα υπάρχοντα μέτρα στήριξης.

Στην τριτολογία του, μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση που είχε και πολλές εντάσεις, ιδιαίτερα στις δευτερολογίες, ο κ. Μητσοτάκης έριξε τους τόνους και θέλησε να κλείσει με απαντήσεις σε ορισμένες από τις παρατηρήσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αποδέχεται την πρόταση που κατατέθηκε στη διάρκεια της συζήτησης για αναστολή πλειστηριασμών, την οποία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα: "Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση, αλλά και τις τοπικές αρχές. Πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις για την Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και πολλοί ειδικοί επιδημιολόγοι", τόνισε και συνέχισε:

"Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση".

Επίσης, απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι το διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.

Για την επίταξη σχολίασε πως "αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται".

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα ανοίξουν μετά το πέρας του lockdown στις 30 Νοεμβρίου. 

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ακόμα πως "θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα . Το πως θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει εως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη".

Κλείνοντας και αναφερόμενος στο εμβόλιο ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Θέλωνα ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού κόβιν να αγκαλιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί.

Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις.

Όταν ξανα-ανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος", είπε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:27 - 12 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.