ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγκυρα: Στις 29/11 το Oruc Reis ολοκληρώνει τις εργασίες του

12:15 - 22 Νοε 2020 | Πολιτική
Άγκυρα: Στις 29/11 το Oruc Reis ολοκληρώνει τις εργασίες του
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αφήνει να εννοηθεί πως οι εργασίες του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου, όταν και λήγει η νέα Navtex που εκδόθηκε το Σάββατο.

«Το πλοίο Ορούτς Ρέις  στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «το Ορούτς Ρέις μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Καλίν βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προφανώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Η Γαλλία απειλεί με κυρώσεις, γεγονός που ασφαλώς ζητά και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και έγινε σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ. Από εκεί εκπέμφθηκε και μήνυμα για κυρώσεις προς την Τουρκία από τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακόμα και η Γερμανία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να θεωρεί ότι οι κυρώσεις αποτελούν μονόδρομο αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία.

Αν, όμως, πράγματι η Τουρκία "συμμαζευτεί", ενόψει της Συνόδου, όπως μοιάζει να κάνει με το Ορούτς Ρέις; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Ποιες δικλείδες ασφαλείας θα έχει η ΕΕ για να προστατευσει Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να μην επαναλάβει η Τουρκία την παραπλανητική της τακτική. Ότι δηλαδή συμμορφώνεται για να αποφύγει τις κυρώσεις και μετά επανέρχεται στις προκλήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.