ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση lockdown την 1η Δεκεμβρίου

18:14 - 23 Νοε 2020 | Πολιτική
Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση lockdown την 1η Δεκεμβρίου
Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την πίεση στο σύστημα Υγείας και τα εμβόλια μίλησε σε εκπομπή του Mega ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Αρχικά ο υπουργός υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ: «Το εθνικό σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει πέντε και έξι φορές τις δυνατότητές του. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μεγάλη μάχη. Έχουμε φτάσει τις 1.239 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 687 είναι Covid. Οι υπόλοιπες για τις άλλες ασθένεις.

Προσλάβαμε επίσης  7.000 υγειονομικούς. Γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό. Οι 4.000 θα μείνουν μόνιμοι. Φέραμε επίσης 300 εντατικολόγους και αυτούς μόνιμα στις ΜΕΘ. Δεν έχει μείνει νοσηλευτής χωρίς δουλειά και διαμαρτύρονται ιδιωτικές κλινικές ότι φεύγουν νοσηλευτές και έρχονται να δουλέψουν στο ΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Πάντα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Έχουμε βάλει στη μάχη και αυτούς που κάνουν ειδικότητα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Γι' αυτό τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα στη χώρα μας. Είναι μία συγκλονιστική προσπάθεια.

Οι θάνατοι είναι μία τραγική πραγματικότητα και είναι απότοκο της πανδημίας. Εμείς θα θέλαμε να μην υπάρχει ούτε ένας νεκρός. Είναι πανδημία. Το έχει καταλάβει ο κόσμος αυτό; Δίνουμε συγκλονιστική μάχη όλοι μαζί. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα συγκρίνονται με τους άλλους, με πλούσιες χώρες, που δεν είχαν μνημόνια για 10 χρόνια. Αυτοί έχουν καταρρεύσει, εμείς είμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Είχα πει ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, ότι οι χώρες που είχαν ήπιο πρώτο κύμα, ίσως να έχουν ένα ισχυρότερο δεύτερο κύμα. Έτσι έγινε. Οι άλλοι όμως καταρρέουν, εμείς όχι. Είμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Δεν φτάνει κανένα σύστημα Υγείας. Εκείνοι που δεν τήρησαν τα μέτρα, μας έχουν φέρει στη θέση να προστατεύσουμε όσους κινδυνεύουν. Σύνεση από όλους, σοβαρότητα, συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ζωή.

Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα.

Για τα εμβόλια, θα τα έχουμε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα εγκρίνουν με ασφάλεια. Όταν θα τα δουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θα τα δουν και οι Έλληνες. Είναι πανευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στα εμβόλια γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι. Όλα τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα είναι ασφαλή. Δεύτερον, η σωστή ενημέρωση, η διαφάνεια δείχνουν τον δρόμο. Θα πάω σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα να εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 23 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.