ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτσας: Δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση για lockdown «δύο ταχυτήτων»

14:27 - 27 Νοε 2020 | Πολιτική
Δεν υπάρχουν ακόμα σκέψεις στην κυβέρνηση για lockdown «δύο ταχυτήτων» μεταξύ των περιφερειών, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. «Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, υπάρχει πρώτα ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. «Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας πως δεν είναι εφικτό να είμαστε μονίμως σε καθεστώς lockdown «για πάρα πολλούς λόγους, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «είναι στο χέρι μας να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο». 

Κρούοντας για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου που ενέχουν οι μεγάλες τοπικές γιορτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη», τόνισε ότι απαιτείται « έξτρα προσπάθεια», ενώ έκανα έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς «να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους» και να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων.

Αναφέροντας πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ανησυχητική αλλά σε υψηλά επίπεδα καθώς δεν πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο τόσο γρήγορα, ο κ. Πέτσας έθεσε ως στόχο τον έλεγχο της διασποράς. 

«Το Σύστημα Υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη με δυσκολίες, με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα. Γι΄ αυτό επιτάξαμε τις δύο ιδιωτικές κλινικές. Το Υπουργείο Υγείας κρίνει πως θα γίνουν  μεταφορές ασθενών και πως κατανέμει τις δυνάμεις ώστε να αντέξει γενικά το σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη. Οι μεταφορές είναι θέμα επιχειρησιακό. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους στο πεδίο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να χειριστούν το θέμα όπως γνωρίζουν. Οι αεροδιακομιδές που έγιναν χθες, αφορούσαν ανθρώπους που οι γιατροί τους έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε Μ.Ε.Θ., όπως της Αθήνας, για να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Και αυτό θα γίνεται πάντα». δήλωσε. 

«Από τον Μάρτιο, έχουμε στο σχεδιασμό μας πρώτον την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., δεύτερον σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ή και επίταξη αν χρειαστεί και τρίτο τη χρησιμοποίηση των υγειονομικών υποδομών του Στρατού. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιμετώπισης ενός πολέμου. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Είναι η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζει ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», πρόσθεσε. 

Επαναλαμβάνοντας πως όλοι έχουμε ένα κοινό εχθρό, τον κορονοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους.  «Κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άλλο να υπάρχει μία γενική διάθεση συνεισφοράς είναι άλλο να υπάρχει ανταπόκριση στις ειδικότητες που έχει ζητήσει το Υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση και πολύ διαφορετικό, φυσικά, το να υπογράψει κανείς σύμβαση. Θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της επίταξης και δεν το έχουμε αποκλείσει. Αυτή τη στιγμή, όμως, φαίνεται ότι δεν είμαστε εκεί. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ», ανέφερε. 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.