ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πολιτικές «αλλαγές» επιβάλλουν ανανέωση του Χάρτη για μη ρατσιστική κοινωνία!

14:42 - 30 Νοε 2020 | Πολιτική
Οι πολιτικές «αλλαγές» επιβάλλουν ανανέωση του Χάρτη για μη ρατσιστική κοινωνία!
Ο Χάρτης των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια Μη Ρατσιστική κοινωνία, που άνοιξε για υπογραφές, πριν 20 χρόνια, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οφείλει να «εκσυγχρονισθεί», μετά τις δυσάρεστες «αλλαγές», που σημειώθηκαν στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, συμπέραναν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Πάνω από 20 χρόνια μετά την εκπόνηση και το άνοιγμα για την υπογραφή του Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια Μη Ρατσιστική Κοινωνία, είναι καιρός να ενημερώσουμε αυτό το κείμενο, καθώς είδαμε αλλαγές στο πολιτικό τοπίο , με την εμφάνιση λαϊκιστικών και ξενοφοβικών κινημάτων, σε αγαστή σύμπνοια με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» , δήλωσε ο Σουηδός βουλευτής της Αριστεράς Momodou Malcolm Jallow, γενικός εισηγητής της Συνέλευσης, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και συντονιστής της κοινοβουλευτικής συμμαχίας No Hate.

Οπως εξήγησε, ο Χάρτης, ο οποίος καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕ για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, βασίζεται σε διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται σε κείμενα που εγκρίθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό το κείμενο καλεί τα πολιτικά κόμματα να κάνουν χρήση της εξουσίας αυτορρύθμισης και να δεσμευτούν να υπερασπιστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, να απορρίψουν κάθε μορφή ρατσιστικής βίας, υποκίνησης φυλετικού μίσους και παρενόχλησης», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Νικ και Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα χρειάζονται αυτόν τον Χάρτη ως εργαλείο αυτορρύθμισης και συμφωνίας τις κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να διασχίσουν: μίσος, διακρίσεις, ξενοφοβία και όλες τις άλλες μορφές μισαλλοδοξίας που βασίζονται στη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, αναπηρία ή κοινωνική κατάσταση.

«Αυτός ο Χάρτης δεσμεύει όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, για την τήρηση των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ολες οι πολιτικές ομάδες στη Συνέλευσή μας καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να τον εγκρίνουν και να τον προωθήσουν ενεργά στα εθνικά μας κοινοβούλια », κατέληξε.

Η Σαμίρα Ραφαέλα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπρόεδρος της Ομάδας Αντιρατσισμού και Διακρίσεων (ARDI), εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της σε αυτήν την πρωτοβουλία και τόνισε τα πρόσφατα ορόσημα στον τομέα της καταπολέμησης του ρατσισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Αντιρατσισμό Σχέδιο δράσης 2020-2025. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην ενημέρωση και επανέναρξη του Χάρτη και υποσχέθηκε ότι θα φέρει τη συζήτηση στο ARDI.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:43 - 30 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.