ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα Μητσοτάκη σε Μακρόν-Μισέλ για κυρώσεις στην Τουρκία

20:16 - 01 Δεκ 2020 | Πολιτική
Κυρώσεις στην Τουρκία, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλίες που είχε την Τρίτη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και κατά την επικοινωνία του με τον Γάλλο Πρόεδρο έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δυο επικοινωνίες αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις, κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου στα οποία γινόταν αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να βρει στήριξη σε αυτό το αίτημα της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει, όπως και η Κύπρος, την τουρκική προκλητικότητα.

Όσο για τον Σαρλ Μισέλ, η Ελλάδα θεωρεί πως η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει διαρκώς τα "στραβά μάτια" απέναντι στην Τουρκία. Υπάρχει, όμως και η αντίθετη άποψη που λέει πως δεν πρέπει να υπάρξει ρήξη με την Άγκυρα, καθώς προέχει η ανάγκη για συνεργασία.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ μία ημέρα πριν, που υπογράμμισε τις δύο όψεις της Τουρκίας. Σημείωσε δηλαδή πως η Τουρκία δυστυχώς έχει προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, γεγονός που καταδικάζει, αλλά παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχει η μεγάλη βοήθεια της Άγκυρας στο προσφυγικό.

Συνεπώς, Ελλάδα και Κύπρος καλούνται για ακόμη μία φορά να πιέσουν ιδιαίτερα την Ευρώπη για κυρώσεις προς την Τουρκία, κάτι που δεν μοιάζει καθόλου εύκολο σε αυτή τη φάση. Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί και πάλι να επιδείξει συμμόρωση και να αποσύρει το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να αποφύγει τις ευρωπαϊκές απειλές.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα πιέσει το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρώπη να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί η "ντρίμπλα" που είχε κάνει η Τουρκία τον Οκτώβριο, όταν συμφώνησε για διάλογο για να μην τιμωρηθεί και μετά τη Σύνοδο της ΕΕ άρχισε ξανά τις προκλήσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.