ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφέτια με προσλήψεις

12:57 - 03 Δεκ 2020 | Πολιτική
Πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφέτια με προσλήψεις
Συνολικά 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο ερωτώντα τον Γιάννη Ραγκούση, επισημαίνουν ότι «εδώ και 17 μήνες η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επαναφέρει τις χειρότερες πελατειακές πρακτικές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η πλήρης απαξίωση της αρχής της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μέσω διαρκούς παράκαμψης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, παρά τη συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 103 παρ. 7».

Με αφορμή μάλιστα, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον κατ’ ευφημισμό εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «είναι αναγκαίο να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις αναξιοκρατίας στο σύστημα προσλήψεων του δημόσιου τομέα, καθώς και στο σύστημα επιλογής διευθυντών και διοικήσεων από το δήθεν επιτελικό σύστημα διακυβέρνησης», αφού «η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη παρέμβει, με ρουσφετολογικά κίνητρα, σε όλους τους τομείς πρόσληψης και αξιολόγησης του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης».

Προσλήψεις από το παράθυρο

Στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές παραθέτουν σειρά παραδειγμάτων για τις προσλήψεις από το παράθυρο. Μεταξύ αυτών είναι η επιλογή διά χειρός υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως των 116 νέων διευθυντών Εκπαίδευσης με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς μοριοδότηση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Αντίστοιχες κομματικές επιλογές και στην τοποθέτηση διοικητών και αναπληρωτών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Κι αυτοί, με τη σειρά τους, επιδόθηκαν σε συστηματικές καταστρατηγήσεις διαπιστωτικών πράξεων της βαθμολογικής κατάστασης και των χρόνων υπηρεσίας στην επιλογή προϊσταμένων.

Εν μέσω πανδημίας

Παράλληλα, οι 61 βουλευτές επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, νομοθέτησε μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιερχομένου τη δυνατότητα παράκαμψης του ΑΣΕΠ, υποτίθεται για λόγους επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών», δεδομένου ότι με βάση τον νόμο 2190/1994 προβλεπόταν επισπευσμένη διαδικασία για άμεσες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Οι έννοιες της ευνοιοκρατίας και της κατ’ επίφαση αριστείας, καθώς και οι πελατειακές διατάξεις πρόσληψης προσωπικού ή επιλογής στελεχών για θέσεις ευθύνης, διατρέχουν κάθε αρμό του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να κατατεθεί το σύνολο των νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση των 19 υπουργών για τις μέχρι σήμερα προσλήψεις μόνιμου και εκτάκτου προσωπικού στα υπουργεία, σε ΝΠΔΠ, ΝΠΙΔ και στους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Το ίδιο ζητούν και για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών, προϊσταμένων, καθώς και Διοικήσεων στο σύνολο των φορέων που εποπτεύουν οι 19 υπουργοί.

Ταυτόχρονα, οι 61 βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν οι υπουργοί έχουν προβεί σε προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού εκτός της κείμενης νομοθεσίας περί ΑΣΕΠ. Επίσης, ρωτούν γιατί οι υπουργοί «δεν εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία για τις έκτακτες και επείγουσες προσλήψεις, προκειμένου να εναρμονίσουν την αξιοκρατία με την κοινωνική δικαιοσύνη». Τέλος, αναφορικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, οι 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο εάν θα συμπεριλάβει διάταξη, ώστε να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που καταστρατηγούν και απαξιώνουν το ΑΣΕΠ.

Προσλήψεις κατά παρέκκλιση

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Προκήρυξη της 30ής.9ου.2020 για την πρόσληψη 192 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών, μετά από δοκιμασία προφορικής συνέντευξης χωρίς συμμετοχή ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη μοριοδοτείτο με το 40% επί της συνολικής βαθμολογίας.

Δήμος Αθηναίων: Εκδόθηκε την 2α.9ου.2020 προκήρυξη για διαγωνισμό μιας μέρας με σκοπό την πρόσληψη 366 συμβασιούχων. Με αυτή τη διαδικασία παρακάμφθηκε η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού.

ΕΟΔΥ: Δυο προκηρύξεις εκδόθηκαν την 27η Απριλίου και την 26η Οκτωβρίου 2020 για 1.100 και 700 συμβασιούχους με μοναδικό κριτήριο πρόσληψης τη χρονολογική σειρά υποβολής αίτησης, χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία υποβολής ενστάσεων!

Παραβαίνοντας το ΑΣΕΠ

Στελέχωση μόνιμων θέσεων στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, διά χειρός υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Σύσταση θέσης "μετακλητού προϊσταμένου" για τη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας διά χειρός υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη

Σειρά απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ καταρτίζονται, θεωρούνται και υπογράφονται από μετακλητούς υπαλλήλους στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατ’ εντολήν του υπουργού Νότη Μηταράκη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.