ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Δεν επιτρέπω παιχνίδια στην αγορά ενέργειας- Τέσσερα «ρεύματα» ανακύκλωσης

20:02 - 14 Δεκ 2020 | Πολιτική
Χατζηδάκης: Δεν επιτρέπω παιχνίδια στην αγορά ενέργειας- Τέσσερα «ρεύματα» ανακύκλωσης
Μήνυμα σε όσους κερδοσκοπούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού για το έτος 2021. Παράλληλα αναφέρθηκε στο τι θα γίνει με τα ζητήματα ανακύκλωσης, κτηματολογίου και δασολογίου.

«Συνεχίζουμε τις δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια με το βλέμμα στους ευάλωτους, και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την ορθή εφαρμογή του target model που, μαζί με τις διεθνείς συνδέσεις της χώρας, θα ενισχύσει τελικά τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών! Ξεκαθαρίζω και από αυτό εδώ το βήμα προς κάθε κατεύθυνση: Παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά! Τελεία και παύλα!» τόνισε.

Αναφερόμενος στα θέματα δασικών χαρτών και κτηματολογίου σημείωσε:
«Ολοκληρώνουμε την ανάρτηση τους στις αρχές του 2021 και κυρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος τους ως το τέλος της χρονιάς. Ώστε να έχουμε πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες, όχι σε 27 χρόνια σύμφωνα με τη μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις σε δύο!» ανέφερε ενώ είπε ότι «έως το τέλος του 2021 θα έχουμε: Λειτουργούν, όπως λέγεται, Κτηματολόγιο στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων, ενώ θα βρισκόμαστε, στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης στο 40% των δικαιωμάτων. Στη φάση της εξέτασης ενστάσεων στο 16% των δικαιωμάτων και στη φάση συλλογής δηλώσεων μόνο στο 7% των δικαιωμάτων. Υπάρχει πλέον ορατή πρόοδος.»
 
Σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είπε: «Αναπτύσσουμε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ταφής και να αυξηθεί κατακόρυφα η ανακύκλωση. Το επόμενο διάστημα λοιπόν δημοπρατούμε ή συμβασιοποιούμε 20 περίπου μονάδες. Αλλά φέρνουμε προς ψήφιση στις αρχές του 2021 και το νόμο που αλλάζει τα πάντα στην ανακύκλωση με τον οποίο καθιερώνουμε παντού τα τέσσερα ρεύματα συλλογής και θέτουμε τις βάσεις για την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Έτσι ώστε αυτοί που παράγουν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνουν, να επιβραβεύονται και να πληρώνουν λιγότερο.»
 
Για τη  χωροταξία και πολεοδομία ανέφερε ότι «περνάμε στην εφαρμογή του νέου νόμου. Βάζουμε άμεσα μπροστά ένα τεράστιο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Δημιουργούμε την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο τοπικό επίπεδο. Ενεργοποιούνται οι προβλέψεις του νόμου για πιο σύγχρονο και φιλικό στους επενδυτές καθεστώς χρήσεων γης. Και κλείνουν οριστικά μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σχέδιο για το Μάτι, το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού κ.λπ. Και με αυτό περνάω στην τρίτη μεγάλη πρόκληση που είναι όπως ανέφερα το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είναι βασικός μας σύμμαχός. Καθώς πάνω από το 37% των πόρων που θα λάβουμε αφορούν πράσινες δράσεις.»
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.