ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας προς Μητσοτάκη:Είστε ουραγοί στις δαπάνες και πρώτοι στην ύφεση

18:59 - 15 Δεκ 2020 | Πολιτική
Τσίπρας προς Μητσοτάκη:Είστε ουραγοί στις δαπάνες και πρώτοι στην ύφεση
«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το Προϋπολογισμό που παρουσιάζετε αλλά και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και την κυβέρνησή σας συνολικά, αυτή η λέξη είναι: αποτυχία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

«Έχετε έλλειμμα κατανόησης. Έχετε άγνοια της κατάστασης» τόνισε ακόμα για τα θέματα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «Το 10,5% ύφεση σημαίνει καταστροφή. Την χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2011 πιάσαμε ύφεση 9,5%. Η Ελλάδα είναι πλέον ουραγός σε όλους τους δείκτες και της οικονομίας και των θανάτων. Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτό είναι το δικό σας αποτέλεσμα».

Παράλληλα, κατέθεσε στοιχεία του ΟΟΣΑ για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στις δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας και της Υγείας.

Η σημερινή αποτυχία είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο. Όταν με το καλό τελειώσει η περιπέτεια της υγείας το χρέος θα έχει φθάσει στο 210% του ΑΕΠ. Η εμμονή σας σε υφεσιακές πολιτικές μας οδηγεί εκεί από όπου εμείς με κόπο βγάλαμε την χώρα» είπε

«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει όταν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και τότε οι αγορές θα αρχίσουν να κοιτάνε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Με την πολιτική σας χάνουμε ευκαιρία να συγκρατήσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ γιατί δεν υπάρχει το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφό σας» σημείωσε και πρόσθεσε «το 2014 οι υφεσιακές πολιτικές εκτόξευσαν το χρέος από το 124 στο 180% του ΑΕΠ».

«Εσείς σήμερα έχετε τόσες δυνατότητες που δεν είχε καμια κυβέρνηση από την ένταξη της χώρας στην νομισματική ένωση. Εχετε μαξιλάρι, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν δικαιολογείστε να είστε ουραγοί στην Ευρώπη στις δαπάνες και πρώτοι στην ύφεση. Αυτά είναι να τα βλέπετε και να κλαίτε. Τάξατε στον λαό ότι θα τους οδηγήσετε στην προκοπή και οδηγούμαστε σε νέες περιπέτειες» ανέφερε.

«Παρά το γεγονός ότι εκλεχτήκατε με σημαία την μεσαία τάξη εσείς κυβερνάτε στο όνομα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Εχουν δυνατότητα να διαθέσουν ρευστότητα αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ έξω από τις τράπεζες. Μόλις 5 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις απορρόφησαν το 50% της ρευστότητας των τραπεζών. Το 80% των χρημάτων πηγαίνει στο 10% των επιχειρήσεων» είπε για να συνεχίσει «αυτό συμβαίνει γιατί παρά την κρίση οι τράπεζες δεν αλλάζουν τα κριτήρια δανεισμού και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί».

Εθνικά θέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική και στα εθνικά θέματα: "Χαίρομαι που γυρίσατε κ. Μητσοτάκη γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε πει ότι αν δεν πάρετε κυρώσεις που θα δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε πίσω. Ηταν τότε που λέγατε και πανηγυρίζατε μετά την σύνοδο Οκτωβρίου ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα βάλει φρένο στην προκλητικότητα Τουρκίοας και ήρθε και όχι μόνο περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε", είπε και πρόσθεσε:

" Όταν βγήκατε από την Σύνοδο δώσατε εντύπωση ότι ήσασταν σε κάποια άλλη σύνοδο. Ανέμελος στο εσωτερικό ανέμελος και για την Tουρκία. Αντί να πειτε στον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει -όπως έκανε ο ΥΠΕΞ- εσείς μας είπατε ότι έγινε βήμα προς τα εμπρός. Δεν έγινε. Εγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω".

"Το 2021 θα είναι μια χρονία ανακατατάξεων και διεργασιών. Μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση Κυπριακού και προσφυγή στην Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας αν συνεχίσετε έτσι", υπογράμμισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.