ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου σε λιανεμπόριο-εστίαση για Ιανουάριο-Φεβρουάριο κατά 80%

19:25 - 15 Δεκ 2020 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου σε λιανεμπόριο-εστίαση για Ιανουάριο-Φεβρουάριο κατά 80%
Μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό και αθλητισμό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80% ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κυβέρνησής του, κατηγορώντας για καταστροφολογία την αντιπολίτευση.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόταν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και απάντησε στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

Το εμβόλιο αποτελεί το "σύνορο" μετά τον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-covid εποχής, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επεκτείνονται στο 10 τρίμηνο του 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο προϋπολογισμός του 2021 συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες εν μεσώ πρωτοφανούς κρίσης με το τέλος να είναι ακόμα άγνωστο και τα στοιχεία αβέβαια. Ανέφερε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο - ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, από τον περασμένο Μάρτιο η πολιτεία διέθεσε 23,9 δισεκ. ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας που διοχετεύτηκαν στις 3 κεντρικές προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση: θωράκιση ΕΣΥ, φροντίδα ανέργων και εργαζόμενων και διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. 

Προτεραιότητες μας, εξήγησε ο πρωθυπουργός, ήταν η θωράκιση του ΕΣΥ, η φροντίδα ανέργων και εργαζομένων και η και διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού υγείας για το 2019. 780 εκατ. ευρώ, όχι 400 εκατ. ευρώ όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση που σταματάει τους υπολογισμούς της στον Απρίλιο. 

“Το κράτος καθολικός εργοδότης της χώρας”

“Τα νοσοκομεία μας έχουν υποδεχθεί πάνω από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά, και οι ΜΕΘ που παραλάβαμε ήταν 557, ενώ σήμερα έχουμε 1.322 και συνεχώς αυξάνονται. Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, και οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση, έγινε ο καθολικός εργοδότης της χώρας, επαγγελματίες και επιστήμονες ενισχύθηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται τα ενοίκια επιδοτούνται, και οι φορολογικές/ασφαλιστικές όφειλες έχουν παραταθεί. Πάνω από 2 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την προστασίας της απασχόλησης, επιπλέον επιδόματα δόθηκαν σε 372.000 ανέργους 300 εκατ. δαπανήθηκαν. Διπλασιάσαμε το πόσο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους όπως είχαμε δεσμευτεί με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις έχει ξεπεράσει τα 12 δισεκ. Σε 10 μήνες το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας κι ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενίσχυσαν 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες”. 

“Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να στηρίξει τις ΜμΕ, το κράτος άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις χρηματοδότησε απευθείας. Όλα αυτά χωρίς κανένα νέο φόρο. Τέθηκαν σε ισχύ η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του για τα μικρά νησιά, οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, το μεγαλύτερο αφορολόγητο, η μείωση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα, και βεβαία η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα όπως είχαμε δεσμευτεί. Μείωση 4% των ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχαμε δεσμευτεί και δεν ψηφίσατε” δήλωσε απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα μας, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η θωράκιση της απασχόλησης, και πράγματι η ανεργία συγκρατήθηκε σχεδόν στα περσινά επίπεδα. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε και τη νέα απόφαση για μείωση ενοικίου, αλλά και επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα ανάφερε πως "για όλες πληττόμενες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με εντολή του κράτους από το λιανεμπόριο εστίαση αθλητισμό και πολιτισμό μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%".

Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. 200 αντί για 1000 ευρώ. Επίσης, το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα έρθει τον Ιανουάριο με κατώτατο όριο ενίσχυσης 1000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους.

Για τα εξοπλιστικά

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση 18 σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων σε όλα τα Σώματα και την αγορά, σε δεύτερο στάδιο, φρεγατών, υποβρυχίων και drone.

Αρχής γενομένης από τα Rafale, τα οποία αναμένονται μέσα στο 2021, η χώρα θωρακίζεται σε όλα τα επίπεδα έναντι των κινδύνων που έχουν προκύψει.

Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επίσης τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως έστω και αργά η Ευρώπη κινείται προς τις ελληνικές θέσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:32 - 15 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.