ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μεγάλα στοιχήματα στην ενέργεια περιμένουν τον Κώστα Σκρέκα

14:57 - 04 Ιαν 2021 | Πολιτική
Τα μεγάλα στοιχήματα στην ενέργεια περιμένουν τον Κώστα Σκρέκα
Σε κεντρικό πόστο της κυβέρνησης έρχεται μετά από 5 χρόνια ο νέος Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Μπορεί ο Κωστής Χατζηδάκης να έχει φέρει σε πέρας ένα σημαντικό και βαρύ έργο από την υλοποίηση του Target Model μέχρι τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν.

Στις μεγάλες προκλήσεις είναι η εξέλιξη της μορφής που θα πάρει η αγορά των ΑΠΕ, αλλά και η διαδικασία των τιμών χονδρικής στο ρεύμα. Δηλαδή με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα γίνει η κατανομή αδειών και ισχύος σε μικρά ή μεγάλα έργα. Επίσης μένει να φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων.

Επιπλέον το θέμα των διαπραγματεύσεων για την τομή ρεύματος στη βιομηχανία είναι ένα θέμα καυτό που αφορά την πορεία της οικονομίας γενικότερα. Επίσης στο μέτωπο των χονδρεμπορικών τιμών που καίει όλη την αγορά όλοι αναμένουν τις εξελίξεις «ωρίμανσης» ώστε να αποφευχθούν πιέσεις στον τελικό καταναλωτή.

Επιπρόσθετα η πορεία της απολιγνιτοποίησης είναι ένα θέμα, που μαζί με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας σημαντικό κοινωνικό πρόσημο για τον Θεσσαλό πολιτικό, θα αποτελέσουν βαρόμετρο.

Τέλος στην ατζέντα του υπ. Ενέργειας για το 2021 υπάρχουν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΔΔΗΕ, Υπόγεια Αποθήκη Αερίου στη Ν. Καβάλα και ΛΑΡΚΟ) που μάλιστα έχουν και υψηλό βαθμό δυσκολίας όσο και συμβολισμό για την πορεία της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 04 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.