ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρατιωτική συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

10:25 - 05 Ιαν 2021 | Πολιτική
Στρατιωτική συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Ελλάδα και Ισραήλ ετοιμάζονται να υπογράψουν μία ευρεία στρατιωτική συμφωνία ύψους 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi) και την ίδρυση σχολής πτήσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών στην ιστορία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία και τη λειτουργία σχολής εκπαίδευσης Ικάρων από την ισραηλινή Elbit Systems στην Καλαμάτα.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η αγορά 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 Lavi, η συντήρηση των T-6 Efroni, και πρόβλεψη για εξομοιωτές πτήσεων, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συμφωνία G-to-G ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Σχετική ανακοίνωση έκανε και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

{https://twitter.com/Israel_MOD/status/1346355409108557824}

Ο κ. Γκαντς τόνισε ακόμα πως «είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 05 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.