ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ατάκα Ιερώνυμου στην ορκωμοσία και οι επιλογές της κυβέρνησης

12:52 - 05 Ιαν 2021 | Πολιτική
Η ατάκα Ιερώνυμου στην ορκωμοσία και οι επιλογές της κυβέρνησης
H παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης την Τρίτη είχε ξεχωριστή σημασία, λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας με αφορμή την απαγόρευση να γίνουν λειτουργίες τα Θεοφάνεια.

 Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην αποδεχθεί την απόφαση και να ανοίξει τους ναούς, με περιορισμό στα άτομα, όπως είχε γίνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους ιερείς να σεβαστούν τους κανόνες, ωστόσο, δεν φάνηκε να υπάρχει διάθεση συμβιβασμού από τη μεριά του.

Η παρουσία Ιερώνυμου στην ορκωμοσία, ωστόσο, ερμηνεύται σαν μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και η αναφορά του προς τα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μετά από την ορκωμοσία του πρώτου “γκρουπ” των μελών της νέας κυβέρνησης, ευχήθηκε “συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία”.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η Εκκλησία προτίθεται να υποχωρήσει. Η μπάλα είναι στη μεριά της κυβέρνησης, που καλείται να αποφασίσει αν θα πάρει δραστικά μέτρα, αν θα υποχωρήσει ή αν απλώς θα κάνει τα στραβά μάτια. Να μην πάρει δηλαδή πίσω την απόφασή της, αλλά να μην κάνει και ελέγχους στους ναούς τα Θεοφάνεια.

Το τρίτο σενάριο είναι και το πιο πιθανό.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 05 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.