ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση Παναγιωτόπουλου στον Βελόπουλο για την προμήθεια drones

18:18 - 05 Ιαν 2021 | Πολιτική
Απάντηση Παναγιωτόπουλου στον Βελόπουλο για την προμήθεια drones
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε την Τρίτη (5/1) σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, για το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών προμήθειας συστημάτων αντιμετώπισης "drones".

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως υφίστανται ήδη εγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση αντίστοιχων εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, τα επιμέρους στοιχεία των οποίων φέρουν διαβάθμιση "ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ"".  

Η σχετική ερώτηση του Κ.Βελόπουλου, είχε ως θέμα: "Οργανωμένη επιχείρηση κατασκοπείας για τα νέα συστήματα "UAV" των Ενόπλων Δυνάμεων εντοπίστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας". 

Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι "ο αναφερόμενος σε δημοσίευση του διαδικτύου διαγωνισμός δεν αποτελεί διαγωνισμό για προμήθεια αμυντικού υλικού, καθότι τα εν λόγω υλικά αφορούν μη στρατιωτικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 36 και 37 του ν.4412/2016 (Α΄147), ήτοι κάνοντας χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΣΗΔΗΣ"". 

Επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα "Προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων ("drones")", που αφορά "στην προμήθεια από τη χώρα μας των αποσυρόμενων οχημάτων του συστήματος "Avenger Air Defence System", του αμερικάνικου στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα διαδικτύου, της 23ης Νοεμβρίου 2020)".

Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε τα εξής:

- Το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ΓΑΣ/Ε)ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ για όλες τις περιπτώσεις διαθεσιμότητας μη επιχειρησιακά αναγκαίου εξοπλισμού των ΗΠΑ, προς εκδήλωση ενδιαφέροντος μας. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την απόσυρση του Α/Α οπλικού συστήματος ΑΝ/TWQ-1 "AVENGER" από τον Αμερικανικό Στρατό.

-Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω οπλικό σύστημα δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αλλά και την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας στις μονάδες της. 

Τέλος, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αντιαεροπορικού Πυροβολικού με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά συνεκτιμώντας τα επιχειρησιακά και οικονομικά δεδομένα.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.