ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με την Ελλάδα

21:57 - 08 Ιαν 2021 | Πολιτική
Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με την Ελλάδα
Για «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με την Ευρώπη έκανε λόγο η Άγκυρα την Παρασκευή, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε πορτογαλική εφημερίδα.

Στο άρθρο του με τίτλο «Οι Τούρκοι βλέπουν το μέλλον τους στην ΕΕ» στην εφημερίδα Diario de Noticias ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι Τουρκία και Πορτογαλία (σ.σ. η οποία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) βεβαιώθηκαν οι κοινές αξίες και άνοιξε «ένα παράθυρο» για μια θετική ατζέντα στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ που θα παράσχει οφέλη και στις δυο πλευρές.

Μάλιστα αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας λέγοντας πως «η Τουρκία δείχνει πάντα αποφασιστική στάση υπέρ του διαλόγου. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει όλα τα μέλη της να υιοθετήσουν μια πιο θετική και εποικοδομητική στάση».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πορτογαλία - δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στα πλαίσια αυτά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.». 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αγκούστο Σάντος Σίλβα, τήρησε σκληρή γραμμή στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση. 52 χρόνια το συζητήσαμε αυτό και είμαι σίγουρος πως δεν θα βρούμε λύση με συνομιλίες άλλων 52 ετών. Αυτό δεν θα συμβεί όχι επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι αλλά επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:03 - 08 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.