ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για Frontex: Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης

16:48 - 11 Ιαν 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης για Frontex: Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης
Ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων χαρακτήρισε τη Frontex ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Ακτοφυλακής της Πορτογαλίας, στη Λισαβόνα.

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Αρχηγό του Ναυτικού, Αντόνιο Μαρία Μέντεζ Καλάδο και τον Διοικητή της Ακτοφυλακής.

Ο συντονιστής της αίθουσας επιχειρήσεων παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη το έργο της Ακτοφυλακής, και τον ενημέρωσε για τις δράσεις της υπηρεσίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με μονάδα η οποία επιχειρεί στη Λέσβο, στο πλαίσιο των δράσεων της Frontex. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό της αίθουσας δεσπόζει μια ελληνική σημαία, υπογεγραμμένη από τους πρώτους Πορτογάλους που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Frontex, στη Λέσβο, ενώ στον τοίχο βρίσκεται αναρτημένος ο θυρεός του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Η πορτογαλική ναυτική υπηρεσία συμμετέχει από το 2014 στην επιχείρηση «Poseidon» της Frontex, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, όπου έχει σώσει περισσότερες από 7.000 ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας στο έργο της φύλαξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και επιδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της Πορτογαλίας προς τη χώρα μας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τη μονάδα της Πορτογαλικής Ακτοφυλακής στη Λέσβο:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μεγάλο προνόμιο για εμένα το γεγονός ότι συνομιλώ μαζί σας, από τη Λισαβόνα. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, και εκ μέρους της ελληνικής ακτοφυλακής θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, την ομάδα σας, την Πορτογαλική κυβέρνηση για την στήριξη που έχετε προσφέρει στην Frontex και το ελληνικό τμήμα της Frontex, στην κοινή προσπάθεια φύλαξης των συνόρων μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης στον συγκεκριμένο τομέα.

Γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι, γνωρίζετε πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση της φύλαξης των συνόρων μας, ενώ ταυτόχρονα σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Οι πορτογαλικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο έχουν διασώσει πάνω από 7.000 ανθρώπους στη θάλασσα τα τελευταία επτά χρόνια, ένας αριθμός πραγματικά αξιοθαύμαστος. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι διασώθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή, αλλά και άλλες χώρες που στηρίζουν την κοινή προσπάθεια της Frontex.

Επομένως πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αλλά και να προωθήσουμε το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα νομικό θεμέλιο που θα ορίζει την κοινή μας πολιτική στην αντιμετώπιση του πολύ σύνθετου ζητήματος της μετανάστευσης. Εκ μέρους λοιπόν του ελληνικού λαού, από εδώ, από τη Λισαβόνα, κάνοντας χρήση αυτής της εξαιρετικής τεχνολογίας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά. Συνομίλησα και με την ομάδα μου στην Ελλάδα.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή είναι εξαιρετική. Είμαστε και τα δύο ναυτικά έθνη. Ξέρουμε τι σημαίνει το να βρίσκεσαι στη θάλασσα. Είναι το φυσικό μας περιβάλλον. Επομένως για άλλη μια φορά αγαπητέ Antonio, εκφράζω την εκτίμησή μου προς την Πορτογαλία, το Λιμενικό, και σε όλες τις δυνάμεις που αξιοποιούνται στην Ελλάδα στην κοινή μας προσπάθεια για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.