ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Οι εμβολιασμοί... θεμέλιο για τον τουρισμό-Έρχεται σταδιακό άνοιγμα

20:44 - 12 Ιαν 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Οι εμβολιασμοί... θεμέλιο για τον τουρισμό-Έρχεται σταδιακό άνοιγμα
Μηνύματα για σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας εξέπεμψε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης (12/1) στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς,. όπως είπε, η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο. Συνεπώς, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προωθεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Παράλληλα, όμως, είπε θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέσα στήριξης της αγοράς. Θα συνεχιστεί όσο χρόνο χρειάζεται η επιστρεπτέα προκαταβολή και θα υπάρξει νέο πρόγραμμα «Γέφυρα». Δήλωσε αισιόδοξος πως οι εμβολιασμοί και ο καλός καιρός θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε το 2021 μία πολύ καλή τουριστική σεζόν. Δείτε τι είπε ακόμα για ελληνοτουρκικά και εκλογές.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα δημιουργεί τώρα τις κατάλληλες συνθήκες για το καλοκαίρι και την τουριστική σεζόν, που ασφαλώς είναι πολύ σημαντική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως οι εμβολιασμοί και η ταχύτητα με την οποία θα γίνουν είναι "στοίχημα" για τη χώρα. "Πρέπει να είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες από πέρσι με ασφάλεια. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή τουριστική περίοδο- και πέρσι πήγαμε καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό το καλοκαίρι", τόνισε και σημείωσε πως γι' αυτό ζήτησε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ως "διαβατήριο" για τα ταξίδια στην ΕΕ.

Όσο για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα είπε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άτομα και τόνισε πως τα εμβόλια που έχει λαμβάνειν η χώρα μας από την ΕΕ είναι επαρκή.

Για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι υποχωρεί και καθώς είναι τα πράγματα καλύτερα απ' ό,τι πριν τις γιορτές προωθείται σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αλλά εκτίμησε πως το click away μπορεί να επαναλειτουργήσει. Στη συνέχεια, όπως είπε και με την πρόοδο του χρόνου, θα ανοίγουν ολοένα και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.

Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που ήμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως "με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων".

«Θέλουμε να βοήθήσουμε την αγορά να ξεμπλοκάρει», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε πως σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις, ειδικά μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που "θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί". Για το αν θα γίνει μη επιστρεπτέο το ποσό που πήραν οι ενδιαφερόμενοι στις τρεις πρώτες εκδόσεις της Επιστρεπτέας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το ζήτημα "θα εξεταστεί". Ακόμα, είπε πως θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια και στους δανειολήπτες, με παράταση του προγράμματος "Γέφυρα".

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας πως "εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ".

Ελληνοτουρκικά

Για τη νέα απόπειρα διαλόγου με την Τουρκία ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως "η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία. Σε περίπτωση που  συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες με οικονομικό κόστος.  Είναι καλύτερα να συζητάμε. Εχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε πλαίσιο επίλυσης".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης "γκρίζων ζωνών" ή αποστρατικοποίησης νησιών.

Εκλογές

Τέλος, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το 2021 "δεν είναι έτος εκλογών".

"Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετία, καθώς απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία", τόνισε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 21:32 - 12 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.