ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Ρυθμίσεις και όχι κουρέματα οφειλών-Κάτω του 10% η ύφεση

14:45 - 14 Ιαν 2021 | Πολιτική
Σταϊκούρας: Ρυθμίσεις και όχι κουρέματα οφειλών-Κάτω του 10% η ύφεση
Ύφεση κάτω του 10% -έστω οριακά- περιμένει για το 2020 το υπουργείο Οικονομικών, όπως τόνισε την Πέμπτη (14/1) ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προανήγγειλε κι άλλους κύκλους Επιστρεπτέας, αλλά και πρόγραμμα Γέφυρα 2, σε συνέχεια όσων είπε ο Πρωθυπουργός, προ ημερών.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η οικονομία άντεξε το 2020 και θα αποδειχθεί ακόμα πιο ανθεκτική το 2021, καθώς θα υπάρξει σημαντική ενίσχυσει από πόρους που θα έρθουν από την ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είπε πως θα αρχίσουν να εισρέουν από το πρώτο εξάμηνο με την προκαταβολή του 13% που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από το 1% του ΑΕΠ και συνολικά 5,5 δισ. ως το τέλος του χρόνου 

Με τα χρήματα αυτά είπε πως θα συνεχιστεί η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών "για όσο χρειαστεί". Μίλησε, όμως, κυρίως, για επέκταση των μέτρων που ήδη τρέχουν, όπως οι Επιστρεπτέες.

Σε ό,τι αφορά τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη 41.4017 επιχειρήσεις. Στο ενδεχόμενο παράτασης για την οποία πιέζουν φορείς, λογιστές αλλά και φυσικά πρόσωπα τόνισε ότι αυτό θα αποφασιστεί αύριο. Πρόσθεσε πάντως ότι απέναντι από αυτούς που πιέζουν για παράταση υπάρχουν και αυτοί που έκαναν την αίτηση και θέλουν να πάρουν γρήγορα την ενίσχυση. "Η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρεί ισορροπίες" είπε για να καταλήξει ότι ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση αυτή θα είναι ολιγοήμερη. Τόνισε επίσης ότι το 1,5 δισ. που θα διατεθεί σε ενισχύσεις θα πληρωθεί εντός του Ιανουαρίου

Επανέλαβε επίσης ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο ανεξάρτητα από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εκείνο το διάστημα, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο θα στηρίζει τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πρόσφατα στον ΑΝΤ1 πως οι Επιστρεπτέες θα συνεχιστούν.

Για το ενδεχόμενο να γίνει μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Για όσους δυσκολεύονται υπάρχουν οι ρυθμίσεις τόνισε, σχετικά με "κουρέματα" οφειλών.

Τέλος, μίλησε και για νέο πρόγραμμα Γέφυρα, το οποίο η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στους θεσμούς, για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως και για 9 μήνες.
 
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. 
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.