ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Λελογισμένο ρίσκο το άνοιγμα λιανεμπορίου-Λιγότερα εμβόλια τον επόμενο μήνα

17:37 - 15 Ιαν 2021 | Πολιτική
«Σήμερα καταφέραμε επιτέλους το δεύτερο κύμα της πανδημίας να το ελέγξουμε, γι’ αυτό και δίνεται η δυνατότητα, με την απόφαση των εμπειρογνωμόνων που μόλις πληροφορήθηκα, να ανοίξει το εμπόριο. Με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας, κάναμε όλοι μαζί την προσπάθεια για να ελέγξουμε την πανδημία και να φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα».

Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δευτερολογία του στη Βουλή, προαναγγέλλοντας τις απογευματινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε συνεισφορά στην μετάδοση του ιού, ενώ ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει και καμία επιστημονική έρευνα που να έχει συνδυάσει την γρήγορη μετάδοση του ιού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «δεν είναι σίγουρο ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα συνδυαστεί με κάποια αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο που θα πρέπει να πάρουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι στην ομιλία του «οπλίστηκε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός του: υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελής έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής δημιουργικής πρότασης». Υπενθύμισε ότι, όταν μίλησε στη Βουλή, στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν, ενώ επανέλαβε ότι αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη «υπήρχαν κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει νωρίτερα, η εισήγηση όμως της Επιτροπής δεν ήταν αυτή».

Εγκάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «πολιτική πάνω στους νεκρούς, με τον πιο χυδαίο τρόπο», απομονώνοντας τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου και της πρώτης του Δεκεμβρίου. «Δεν απαντάτε στο βασικό ζητούμενο, ότι δεν έχουμε κανονικές καταστάσεις. Πρώτος εξάλλου εγώ, σε κάθε δημόσια τοποθέτηση, έλεγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτικά διαστήματα. Αυτή δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη, αλλά πανδημία covid», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το ότι τα έχουμε καταφέρει σε πολλά σημεία καλύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, μπορεί να μην κολλάει στο αντιπολιτευτικό σας αφήγημα, αλλά είναι καλό για την Ελλάδα. Αυτή η ιστορία από τη δήθεν νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σας έχει γίνει εμμονή».

Σχετικά με τα τεστ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα στον κ. Τσίπρα αν θεωρεί τα rapid test αναξιόπιστα. «Γιατί με τον δικό σας λόγο υπονομεύετε μια εθνική προσπάθεια να πείσουμε συμπολίτες μας να έρχονται στα σημεία που διενεργούμε τα τεστ», είπε και του ζήτησε και πάλι να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πάμε τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε. Τα εμβόλια τώρα είναι διδοσικά, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε σήμερα, γιατί δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι εταιρίες θα τηρήσουν τις ημερομηνίες που έχουν δεσμευτεί». Έκανε μάλιστα γνωστό ότι σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την Ε.Ε. «ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαμε προγραμματίσει τον επόμενο μήνα. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης ούτε να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρίες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τον αριθμό των εμβολίων που θα μας παραδώσουν», τόνισε.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για διμερή συμφωνία της Γερμανίας με φαρμακευτικές εταιρίες, σχολίασε: «Εάν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και αγόρασαν πρόσθετα εμβόλια σε βάρος των άλλων κρατών, είναι απόλυτα κατακριτέο και θα κριθεί πολιτικά, εάν βέβαια ισχύει. Θα είναι ένα χτύπημα σε βάρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια. Δεν έχουν ανοίξει όλα τα κέντρα διότι δεν έχουμε τόσα πολλά εμβόλια ακόμα».

Για την πρόταση του κ Τσίπρα για την πατέντα των εμβολίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά. Η πρότασή σας να παράγονται δήθεν στην Ελλάδα τα εμβόλια είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, εξάλλου, η ίδια ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει».

 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.