ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για παράταση αναστολών πληρωμών-Πότε εκταμιεύει το Ταμείο Ανάκαμψης

15:22 - 16 Ιαν 2021 | Πολιτική
Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για παράταση αναστολών πληρωμών-Πότε εκταμιεύει το Ταμείο Ανάκαμψης
Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μετά τον Απρίλιο, εάν δεν έχει επανέλθει η οικονομία, άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον ρ/σ ΘΕΜΑ και ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης στις αναστολές πληρωμών που ήδη ισχύουν. Στην απάντησή του υπογράμμισε πως δεν είναι μία συζήτηση που μπορεί να γίνει σήμερα. Για την ώρα ισχύει ότι το όριο έχει μπει για τον Απρίλιο, αλλά αν οι υγειονομικές συνθήκες καθυστερήσουν περαιτέρω το άνοιγμα της οικονομίας, τότε μπορεί να υπάρξει και παράταση στις αναστολές πληρωμών. «Μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής, εάν αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε συγκεκριμένα.

Απάντηση δηλαδή αντίστοιχη και με αυτή που δίνεται από το ΥΠΟΙΚ για το ενδεχόμενο να γίνει μη επιστρεπτέο μέρους των ποσών που έλαβαν επιχειρηματίες στις τρεις πρώτες εκδόσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό επιχειρήσεων και εργαζομένων "για όσο χρειαστεί", επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχουν περιθώρια στο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών συζητεί ένα πρόγραμμα - ανάλογο με το πρόγραμμα «Γέφυρα», για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία - για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (εάν είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση), με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνοντας αισιόδοξος για τις εκταμιεύσεις.

«Έχουμε καταθέσει και διεξοδικά συζητήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο οικοδομείται πάνω στους άξονες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, του τρίπτυχου απασχόληση- δεξιότητες- κοινωνική συνοχή και των ιδιωτικών επενδύσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει μία σημαντική εκταμίευση πόρων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική οικονομία, μέσα από προκαταβολές χρηματικών ποσών».

Ο κ. Σταϊκούρας πάντως σημείωσε ότι δεν θα καλυφθούν όλες οι απώλειες φέτος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότισημαντικό κομμάτι απωλειών θα καλυφθεί μέσα από τη σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης.

Θα πρέπει να βελτιώθουν η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για τις ξένες επενδύσεις που, όπως είπε,  δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Βλέπουμε μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι να ποντάρουν στη χώρα στην επόμενη μέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε διαρθρωτικές αλλαγές, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που θα μας βοηθήσουν στην μετακορωνοϊό εποχή να πετύχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, αν και δεν μίλησε με ημερομηνίες, σημείωσε πως η Ελλάδα σχεδιάζει εξόδους στις αγορές για δανεισμό, "ανά τακτά χρονικά διαστήματα".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.