ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Restart διερευνητικών και «ζυμώσεις» για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

14:33 - 17 Ιαν 2021 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Restart διερευνητικών και «ζυμώσεις» για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ Ερντογάν, μάλιστα, ανάφερε σε δηλώσεις του πως βλέπει θετικά μια τέτοια συνάντηση και ουσιαστικά απεύθυνε μία ανεπίσημη πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη.

 Κυβερνητικές πηγές κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση Ερντογάν και είχαν μία πρώτη θετική αντίδραση.

Άλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές τη θέλησή του επικοινωνία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο.

Αναλυτικά, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν:

«Ο πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη».

Η Τουρκία δείχνει διάθεση διαλόγου και η Ελλάδα την ενισχύει, ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικά "αγκάθια". Αρχικά, το γεγονός ότι η Άγκυρα επιθυμεί να "ανοίξει" την ατζέντα του διαλόγου και να προσθέσει κι άλλα θέματα, ενώ η Αθήνα επιμένει πως οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν τη μοναδική προς συζήτηση διαφορά των δύο χωρών.

Παράλληλα, όπως επισήμανε και σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το μεγάλο "αγκάθι" στο διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο. Το γεγονός αυτό εμποδίζει να βρεθεί μία κοινή συναινέσει λύση, ενώ ουσιαστικά αποκλείει και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο διάλογος στη Χάγη.

Έστω και με αυτές τις δυσκολίες, πάντως και υπό την πίεση των διεθνών εταίρων, ξεκινά στις 25 Δεκεμβρίου ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών, για τον οποίο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 17 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.