ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Για δυνατούς λύτες η ατζέντα των διερευνητικών-Αγκάθια και... παγίδες

08:13 - 19 Ιαν 2021 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Για δυνατούς λύτες η ατζέντα των διερευνητικών-Αγκάθια και... παγίδες
Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, ωστόσο, πριν καν καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους οι μεγάλες διαφορές τους.

Ο καθορισμός της ατζέντας των συνομιλιών μπορεί για την Ελλάδα να είναι... αυτονόητος, ωστόσο, για την Τουρκία δεν ισχύει το ίδιο και ακόμα και η επανέναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών δεν μπορεί αυτή την ώρα να θεωρείται δεδομένη.

Η Ελλάδα εξ αρχής υπογραμμίζει σε κάθε τόνο πως συζητά μόνο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Τίποτε άλλο. Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκία τόσο πριν ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών, όσο και μετά, προσπαθεί να.. ανοίξει την ατζέντα.

Ακόμα και τη Δευτέρα, ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν είναι σωστό να πούμε ότι διεξάγουμε διερευνητικές συνομιλίες και να περιοριστούμε σε ένα μόνο ζήτημα», τόνισε.  

Οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης της ατζέντας τους σε άλλα θέματα (μειονότητες, αποστρατικοποίηση νησιών, εναέριος χώρος), όμως, θεωρείται δεδομένο πως θα απορριφθεί από την Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα αναρωτιέται κανείς, γιατί αρχίζουν καν οι προσπάθειες για συνομιλίες, αφού το αδιέξοδο είναι ήδη ορατό.

Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία πιέζουν και πιστεύουν πως μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή, ενώ και οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι συνομιλίες είναι προς όφελος όλων.

Η Ελλάδα δεν θέλει να φανεί πως δεν συνομιλεί με την Τουρκία κι έτσι αποφάσισε να μπει στη διαδικασία των διερευνητικών, αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει υπογραμμίσει τις δυσκολίες. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, γεγονός που όχι απλά δεν βοηθά τις συνομιλίες, αλλά φράζει ακόμα και το δρόμο της προσφυγής στη Χάγη.

Με βάση τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο πως οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει. Για την Ελλάδα, βέβαια, το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην υπάρξει ρωγμή στη γραμμή άμυνας και ανοίξει η βεντάλια του διαλόγου, όπως επιθυμούν οι Τούρκοι.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:23 - 18 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.