ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Γιατί προχωράμε στις διερευνητικές με την Τουρκία

20:10 - 19 Ιαν 2021 | Πολιτική
Δένδιας: Γιατί προχωράμε στις διερευνητικές με την Τουρκία
«Tα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου», τόνισε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διερευνητικών με καλή πίστη και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων για να προσθέσει:

«Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση» είπε σε άλλο σημείο.

Πέραν αυτού και με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης διευκρίνισε:

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.