ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεννηματά:Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το Κυπριακό

15:27 - 20 Ιαν 2021 | Πολιτική
Γεννηματά:Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το Κυπριακό
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει και να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία και η νέα Τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκουν τώρα τη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την τυπική διχοτόμηση της Κύπρου με ουσιαστική νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής», τόνισε η κα. Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη μεριά μας και πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί δεν πρέπει να σπάσουν οι κρίκοι του Ελληνισμού. Ούτε επιτρέπεται να ακυρωθούν οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΟΗΕ. Ούτε να συμβιβαστεί η Ευρώπη με τη νομιμοποίηση της ένοπλης βίας. Γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Και εάν γίνει δεκτό ότι η βία παράγει στο τέλος δίκαιο, τότε κινδυνεύει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την Ευρώπη την ίδια. Που έχει, εν υπνώσει, πολλές παρόμοιες εστίες προβλημάτων», διευκρίνισε. 

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει και να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, η κα. Γεννηματά έκανε λόγο για θετική εξέλιξη. Παρότι, όπως είπε, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είχαν αποφύγει την τμηματική επέκταση η συγκυρία (Τούρκο-λιβυκό σύμφωνο) το απαιτεί για τα συμφέροντα μας. Η απόφαση αυτή, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη. 

«Θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση σε αυτές τις περιοχές, δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινούν οι διερευνητικές. Κρίνω ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο επ αυτού. Και θεωρώ ότι είναι κατανοητοί οι λόγοι της προσοχής που επιδεικνύω», συμπλήρωσε. 

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, είπε πως «είναι δική σας ευθύνη να τοποθετηθείτε επί του ζητήματος. Εξηγήστε μας, λοιπόν, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία, ώστε να ψηφίσουμε σήμερα και την επέκταση αυτή;  Ζητώ να τοποθετηθείτε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αν η επέκταση είναι στον σχεδιασμό σας. Και εφόσον είναι, να παρουσιάσετε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.