ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για συναθροίσεις-'Υστατη λύση τα χημικά

12:58 - 21 Ιαν 2021 | Πολιτική
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για συναθροίσεις-'Υστατη λύση τα χημικά
Τη νέα φιλοσοφία της ΕΛ.ΑΣ και βασικές αλλαγές κανόνων για τις συναθροίσεις ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/1) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων.

Η διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη λογική της αναλογικότητας, με την έννοια ότι θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου και υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση, με προτελευταία τη χρήση νερού από τα ειδικά οχήματα και τελευταία τη χρήση χημικών.

Δημιουργείται ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα εχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες ή τρέχουσες συναθροίσεις, τους περιορισμους και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η Αστυνομία στην ειδική πλατφόρμα για τις συναθροίσεις θα ενημερώνει επίσης τους διοργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί ενω αστυνομικός ειδικός διαμεσολαβητης θα αναλαμβάνει την επικοινωνια. Οι διοργανωτές δε, υποχρεούνται να γνωστοποιούν την πρόθεση διοργάνωσης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων θα βρίσκεται σε συνεχη επικοινωνία με τους οργανωτές ενώ ο αστυνομικός διαμεσολαβητης θα παραμένει στον χώρο και θα παρεμβαίνει για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Σε συγκεντρώσεις χαμηλης ή μεσαίας επικινδυνότητας, τον αστυνομικό διαμεσολαβητή συνεπικουρούν τα μέλη της ομάδας Ο.Δ.Ο.Σ (Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων). Επίσης ανακοινώθηκε οτι κάθε αστυνομικός θα φέρει έναν ειδικό διακριτό αριθμό, ενώ όπως τόνισε κ. Χρυσοχοίδης, θα υπάρχει διαφάνεια στις διαδηλώσεις καθώς οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες ενώ σε λίγες ημέρες θα εφοδιαστούν με κάμερες σώματος και οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Αξίζει να τονισθεί οτι οι συγκεντρώσεις θα αξιολογούνται ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα (χαμηλή - μεσαία - υψηλή) ενώ θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους δημοσιογράφους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα εξαντλούνται τα όρια της ανοχής, η χρήση νερού και χημικών θα είναι η τελευταία επιλογή ενω παράλληλα θα υπάρχει και το δικαιωμα της πόλης να λειτουργεί κανονικά. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοίδης υπογραμμίζοντας οτι, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, θα διασφαλιστεί το δικαίωμα του συναθροίζεστε και θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες τάξης και ασφάλειας.

Στα συνημμένα ολόκληρο το νέο σχέδιο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 21 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.