ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΚΥΣΕΑ απεφάνθη: Αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες

16:38 - 21 Ιαν 2021 | Πολιτική
Την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες, με το σύνολό της να φτάνει τους 12 μήνες, αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ, εξομοιώνοντάς την χρονικά με τους υπόλοιπους δυο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξαιρούνται, ωστόσο, όσοι υπηρετούν στα σύνορα, όπου θα παραμείνει στους 9 μήνες, ενώ για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών) καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.

Αναλυτικότερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) ενέκρινε το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προβλέπει:

Αύξηση της θητείας στους 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς, έναντι του ισχύοντα εννεαμήνου. Το μέτρο δεν ισχύει για όσους υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, με τη θητεία να παραμένει στους 9 μήνες (αφορά περιοχές της Θράκης, νησιά του Αιγαίου και κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής). 

Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή με το συγκεκριμένο καθεστώς που ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς ήδη υπάρχει το 12μηνο.

Προβλέπεται για όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών) η θητεία να καθοριστεί στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα και αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Δεν αλλάζει τίποτα στους υπόλοιπους κλάδους, καθώς εξακολουθεί και ισχύει σήμερα για Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό.

Η 14μηνη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, εξισώνεται με το χρόνο θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι 17 μήνες. Εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. 

Οι αποφάσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ με υπουργική απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Νωρίτερα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της θητείας του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), καθώς και την παράταση της θητείας του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη στη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 21 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.