ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Σαμαράς κατά των διερευνητικών: Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο

16:51 - 24 Ιαν 2021 | Πολιτική
Ο Σαμαράς κατά των διερευνητικών: Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο
Την αντίθεσή του με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός, διαφοροποιούμενος πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, τάχθηκε κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία επισήμανε πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», «Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας», υποστηρίζει, διαμηνύοντας πως «μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής».

«Όχι» στις διερευνητικές

Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιμένει στα θέματα που θέτει, ο κ. Σαμαράς απαντά με νόημα: «Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, εάν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα»-όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα… Γι΄ αυτό και έχω πει: Με «πειρατές» δεν κάνω διάλογο».

«Πέρα από το blame game που προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game, που πρέπει κάποτε να μάθουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Όχι» σε προσφυγή στη Χάγη

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται και κατά της προσφυγής στη Χάγη, καθώς -όπως υποστηρίζει- με αυτό τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

«Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε να το υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα … του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα».

«Όχι» στις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «το πρόβλημα που είχαμε, μετασχηματίστηκε σε άλλο, πιο επικίνδυνο».

Μάλιστα, σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκαθαρίζει πως δεν θα τις ψηφίσει.  «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;» λέει με νόημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά

Πολιτική ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπίστωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά, έχει ως εξής:

«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία.
Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.

Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

{https://twitter.com/syriza_gr/status/1353066221554425861}

ΚΙΝΑΛ: Ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής

Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Χρηστίδη, ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής.

Με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά και τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός για τις διερευνητικές επαφές και το διάλογο με την Τουρκία ο κ. Χρηστίδης δήλωσε:

«Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».

{https://twitter.com/kinimallagis/status/1353303166910164992}

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.