ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Διάρκειας τριών ωρών οι διερευνητικές στο Ντολμά Μπαχτσέ

14:36 - 25 Ιαν 2021 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά: Διάρκειας τριών ωρών οι διερευνητικές στο Ντολμά Μπαχτσέ
Ολοκληρώθηκε σε περίπου τρεις ώρες ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (25/1) στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Στις άτυπες -μη δεσμευτικές- συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, κατά πληροφορίες η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν. Ήταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Σεντάτ Ονάλ και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες.

Κατά πληροφορίες, στις συζητήσεις παρέστη και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί αν συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Περίπου στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία αναμένεται να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της επιστροφής στην Αθήνα.

Ακολούθως, σήμερα ή αύριο, οι πρέσβεις Αποστολίδης και Κουφιού αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με την ηγεσία της Κομισιόν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ) για τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στις τρίωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ουσία των συζητήσεων, ούτε για τα θέματα που η τουρκική πλευρά αξίωσε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις απόψεις των Τούρκων αναμένεται να αναπτυχθεί στον επόμενο, τον 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται και η ανάπτυξη των τουρκικών θέσεων σε απάντηση των ελληνικών επιχειρημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 25 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.