ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά- Διερευνητικές: Λύση «για όλα τα προβλήματα» διεκδικεί η Τουρκία

18:25 - 25 Ιαν 2021 | Πολιτική
Ελληνοτουρκικά- Διερευνητικές: Λύση «για όλα τα προβλήματα» διεκδικεί η Τουρκία
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, συμμετείχε στις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας το πρωί της Δευτέρας (25/1) στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια τόνισε πως η χώρα του «επιθυμεί λύση για όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου».

«Έπειτα από 4,5 χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν πάλι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλάμβανομένου του Αιγαίου. Έχουμε την επιθυμία γι' αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα ενδιαφέρουν όλους», αναφέρει ο Καλίν σε δήλωσή του, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανοίξει τη βεντάλια του διαλόγου.

Η ελληνική πλευρά βεβαίως επιμένει στην άποψη πως συζητά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στις άτυπες -μη δεσμευτικές- συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, κατά πληροφορίες η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν.

Ήταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού, οι οποίοι αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με την ηγεσία της Κομισιόν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ) για τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στις τρίωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 25 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.