ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαμάχη για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Τι συμβαίνει στη Γερμανία

13:11 - 28 Ιαν 2021 | Πολιτική
Διαμάχη για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Τι συμβαίνει στη Γερμανία
Στην Ελλάδα υπάρχει το τελευταίο διάστημα έντονος πολιτικός διάλογος, με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που θέλει να καθιερώσει πανεπιστημιακή αστυνομία.

Στα σημεία τριβής είναι και το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η Deutsche Welle απαντά στο ερώτημα τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια της Γερμανίας και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η παρουσία της αστυνομίας είναι πολύ σπάνια, αν και δεν υπάρχει η έννοια του ασύλου, όπως υπάρχει στην Ελλάδα.

Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας στην Κολωνία αλλά και το πανεπιστήμιο της Κολωνίας, που επικοινώνησε η Deutsche Welle και ανέφεραν πως δεν υπάρχει ειδικό σώμα της αστυνομίας που να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια. 

Την αστυνομία μπορεί να καλέσουν οι πρυτανικές αρχές όταν διαπιστώσουν αξιόποινες πράξεις στο χώρο του πανεπιστημίου, δηλαδή στο κτήριο και τον περίβολο. Όταν για παράδειγμα φοιτητές έχουν κάνει κατάληψη και εξελίσσονται βίαια επεισόδια. Ωστόσο δεν γίνονται συχνά καταλήψεις στα γερμανικά πανεπιστήμια, όπως στην Ελλάδα.

Εκτός από τις πρυτανικές αρχές, μπορεί και οποιοσδήποτε πολίτης να καλέσει τον αριθμό 110 όταν διαπιστώσει ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Για παράδειγμα κλοπές, άσκηση σωματικής βίας, εμπόριο ναρκωτικών κτλ. Σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών. 

Ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο πανεπιστήμιο, αποφασίζεται αποκλειστικά από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν συνήθως κάποιοι φύλακες-θυρωροί που επιθεωρούν το χώρο και τα βράδια μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι με κλειδιά μπαίνουν στα γραφεία. Καθηγητές, βοηθοί και κάποιοι φοιτητές. 

Με λίγα λόγια, έλεγχο στο πανεπιστήμιο κάνουν οι πρυτανικές αρχές. Η αστυνομία δεν ελέγχει και δεν επεμβαίνει παρά σε σπάνιες περιπτώσεις εφόσον κληθεί σε περιπτώσεις που τελούνται αξιόποινες πράξεις. Τέλος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας στην Deutsche Welle, η παρουσία της επιθυμούν να είναι πολύ διακριτική στο χώρο του πανεπιστημίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 28 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.