ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών-Υπερδιπλασιασμός ορίων επιδότησης

16:07 - 01 Φεβ 2021 | Πολιτική
Υπερδιπλασιασμό των ορίων επιδότησης επιχειρήσεων μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης της Ε.Ε. αλλά νέο πλαίσιο «κάλυψης» των πάγιων δαπανών υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας τη Δευτέρα (1/2) στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό για το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί.

Τα χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου έχουν ως εξής:

- Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. 

- Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 10 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

- Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για το υφιστάμενο πλαίσιο επιδότησης επιχειρήσεων το ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ διπλασιάζεται σε 1.600.000 ευρώ.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα το ανώτατο ποσό ανα επιχείρηση διαμορφώνεται σε 225.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που ισχύει ενώ για την αλιεία το ποσό διαμορφώνεται σε 270.000 ευρώ από 120.000 ευρώ

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι «Δίνεται και δυνατότητα ευελιξίας – επεκτείνοντας τους χρονικούς ορίζοντες μέχρι τέλος του έτους - και δίνοντας δυνατότητα μετατροπής επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει καλυφθεί το 71% των σχετικών αιτημάτων ενώ τόνισε ότι δίνεται δικαίωμα επανεξέτασης εντός Φεβρουαρίου των αιτημάτων που υπέβαλλαν 79.306 ιδιοκτήτες ακινήτων και αρχικώς απορρίφθηκαν.

Τα παραπάνω, ασφαλώς, αναπροσαρμόζουν τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2021, κάτι που επιβεβαιώσε νωρίτερα και ο ίδιος ο υπουργός, σημειώνοντας πως είναι δεδομένο ότι το ποσό των 7,5 δισ. που έχει προϋπολογιστεί, δεν φτάνει.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.