ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Μητσοτάκης στο Ισραήλ με στόχο τουριστική συμφωνία

14:17 - 08 Φεβ 2021 | Πολιτική
O Μητσοτάκης στο Ισραήλ με στόχο τουριστική συμφωνία
Το θέμα διευκόλυνσης της έλευσης τουριστών από το Ισραήλ φέτος αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει συνεννόηση για μια διμερή συμφωνία ώστε να έχουν οι Ισραηλινοί τη δυνατότητα να έρχονται στην Ελλάδα με απλοποιημένες διαδικασίες και χωρίς καραντίνες καθώς εκεί οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει. Έτσι μέσα από ένα τέτιο αναμένεται να στηριχθεί η αγορά κύρια του αστικού τουρισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που διψά για έσοδα. Σημειώνεται ότι καταλυτικό ρόλο ε αυτό έχει και η ισχυρή διείσδυση της Aegean στην αεροπορική αγορά του Ισραήλ και η δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί να ξεχαστεί άλλωστε ότι τον Οκτώβριο οπότε και έπεσαν στην αγρά περίπου 600 εκατ, τουριστικά έσοδα κύρια προήλθαν από αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου έκαναν αγορές αλλά και επισκέφτηκαν και εστιατόρια κτλ. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι υπήρχε μια αντίστοιχη προσπάθεια αλλά τελικά λόγω της επιδημιολογικής εικόνας στο Ισραήλ αναβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της πανδημίας, με δεδομένο ότι το Ισραήλ περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το άνοιγμα του τουρισμού και θα επαναλάβει τη θέση του για τη χρησιμότητα ενός κοινού αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ωστόσο στην ατζέντα των επαφών αναμένεται να βρεθούν θέματα της διμερούς αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο και στην άμυνα και την ενέργεια με έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας Euroasia Interconnector.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 08 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.