ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Ανεδαφική η λύση δύο κρατών

15:14 - 08 Φεβ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης για Κυπριακό: Ανεδαφική η λύση δύο κρατών
Ανεδαφική χαρακτήρισε από την Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη θέση που εκφράζει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή ηγεσία περί λύσης δύο κρατών για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε με νόημα πως τη λύση δύο κρατών δεν την απορρίπτει μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέμα εθνικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και θα είναι παρούσα στην άτυπη πενταμερή συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Δυστυχώς, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται τουλάχιστον εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ίδιος ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Όσοι μιλούν για δυο κράτη δεν ρώτησαν την ΕΕ όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και διεμήνυσε στην Άγκυρα αλλά και στον κ. Τατάρ ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων.

«Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της άτυπης πενταμερούς.

Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, «και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας». 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 08 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.