ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Στα Πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, αλλά η Δημοκρατία

13:43 - 11 Φεβ 2021 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Στα Πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, αλλά η Δημοκρατία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής υπερασπίστηκε σθεναρά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας πως απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων.

 Τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι πως «Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα».

«Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όσους αντιδρούν με αυτή τη διάταξη.

Μεταρρυθμίσεις σε 4 σαφείς κατευθύνσεις

Στον πυρήνα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, «υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών και άλλες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τωρινά και άλλες διαμορφώνουν το μέλλον.

Με δύο λόγια οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα κινούνται σε 4 σαφείς κατευθύνσεις:

- Διασφαλίζουν στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν σπουδές. θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε σχολή. Ένα όριο που καθορίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ

- Οδηγούν τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν εκεί που πραγματικά επιθυμούν αντί να καταλήγει τυχαία σε ΑΕΙ που ενδεχομένως να μην αποφοιτήσει

- Οι ρυθμίσεις θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές με ένα πρόσθετο περιθώριο 2 ή 3 ετών προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

- Οι ρυθμίσεις στέκουν με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν θεσμικό πλαίσιο και όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές ομάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών.

Όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία αλλά ως αντίδραση σε ανορθολογικό καθεστώς που επιβάλλει την καθήλωση.

Σήμερα 8 στους 10 νέους εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Φέτος είχαμε 81 χιλιάδες εισακτέους από τα 103 χιλιάδες παιδιά.

Την ίδια ώρα από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν όλο και λιγότεροι. Οι πτυχιούχοι σε σχέση με τους εισακτέους είναι μόλις 9%. 3 στους 10 είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές είτε αλλάζουν πορεία

Ταυτόχρονα διευρύνονται έτη μέσης διάρκειας σπουδών. Τα 4 χρόνια γίνονται 7.

Πολλοί απ αυτούς που καταφέρνουν να αποφοιτήσουν δεν ορθοποδούν καθώς η ανεργία είναι στα ύψη. Κι όμως την ίδια στιγμή το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων μας λέει ότι μας ζητά αλλά δεν βρίσκει στελέχη που θέλει που σημαίνει ότι υπάρχει προφανέστατη αναντιστοιχία μεταξύ του τι ζητά η αγορά εργασίας και τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός είπε πως "το ακαδημαϊκό σύστημα έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Έμεινε ανοχύρωτο και απαξιώθηκε διευρύνοντας τις ανισότητες. Επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ Πολυτεχνείο και Οικονομικό παραδόθηκαν στον εξτρεμισμό και παραβατικότητας. Μόνιμες εστίες επεισοδίων και με την δική σας κυβέρνηση να αποσύρει από την περιοχή στάσεις λεωφορείων , καταστήματα ΕΛΤΑ κ.α. . Το Κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.