ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρεγγέλα: Η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη πολιτικές ισότητας

18:44 - 15 Φεβ 2021 | Πολιτική
Συρεγγέλα: Η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη πολιτικές ισότητας
«Το θέμα της ισότητας των φύλων δεν πρέπει να μπαίνει στο επίκεντρο κομματικής αντιπαράθεσης, ωστόσο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη μία φορά μιλούν γενικώς και αόριστα για υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων χωρίς να μας εξηγούν, έχοντας ελλιπή ενημέρωση και χωρίς να θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια». Αυτό τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε υψηλούς τόνους σε ερώτηση της βουλευτή Ειρήνης Αγαθοπούλου σχετικά με την υποβάθμιση της ΓΓΔΟΠΙΦ και των πολιτικών ισότητας των φύλων.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη πολιτικές ισότητας των φύλων, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται σε αφηγήματα και θεωρητικές αναλύσεις.

Η κ. Συρεγγέλα τόνισε, δε, με έμφαση στην κ. Αγαθοπούλου ότι ζητά τη μεταφορά της ΓΓΔΟΠΙΦ από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών τη στιγμή μάλιστα που η ίδια είναι τομεάρχης ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ με το σχετικό χαρτοφυλάκιο να ανήκει στα θέματα Δικαιοσύνης!

Μέχρι και ψέματα ακούσαμε σήμερα στη Βουλή, με την κ. Αγαθοπούλου να λέει ότι η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) έγινε έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (8/2/21), ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε προβεί σε σχετική  επεξεργασία και ανακοίνωση νωρίτερα, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την ισότητα των φύλων βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση και προωθείται ολοένα και περισσότερο η οριζόντια εφαρμογή τους». Πρόσθεσε, δε, ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μία μεγάλη εκστρατεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες άρχισαν τώρα να μιλούν για περιστατικά βίας και να καταγγέλλουν. Υπάρχουν τώρα ευήκοα ώτα και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες εκείνες που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αποκαλύπτουν τα τραγικά συμβάντα» υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα.

Παράλληλα η υφυπουργός παρουσίασε όλες τις δράσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Δράσεις τις οποίες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πως δεν γνωρίζουν. Συγκεκριμένα:

  • Η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το Εθνικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές.
  • Συγκροτήθηκαν 259 Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα, την ώρα που επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν μόλις 27!
  • Υλοποιούνται πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών θυμάτων βίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
  • Μέσω του προγράμματος SHARE θα εφαρμοστεί πιλοτικά το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις.
  • Εξασφαλίστηκε εγκαίρως η βιωσιμότητα του δικτύου των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, μέσω της παράτασης της χρηματοδότησής του μέχρι και το τέλος του 2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του και να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οι παρατάσεις γίνονταν αφού είχε τελειώσει το πρόγραμμα!
  • Από την αρχή της πανδημίας οι δομές της ΓΓΔΟΠΙΦ λειτουργούν και ανταποκρίνονται άριστα στις ανάγκες των εξυπηρετούμενων γυναικών, εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο για τις ίδιες όσο και για τα στελέχη των δομών.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων βρίσκεται υπό κατάρτιση και θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

«Τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία, λοιπόν, ανεβάζουν τη θέση της χώρας μας στα θέματα ισότητας, συνεισφέρουν στην αλλαγή της νοοτροπίας για τους ρόλους των δύο φύλων και συμβάλλουν στην εμπέδωση της ουσιαστικής ισότητας στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ενώ η χώρα μας τόσο νομοθετικά όσο και πρακτικά έχει δεχθεί συγχαρητήρια από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και τον ΟΗΕ», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.