ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσφυγες:Η Ελλάδα κατηγορείται ότι «υποτιμά» τους κινδύνους μόλυνσης από μόλυβδο

11:26 - 22 Φεβ 2021 | Πολιτική
Πρόσφυγες:Η Ελλάδα κατηγορείται ότι «υποτιμά» τους κινδύνους μόλυνσης από μόλυβδο
Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις ότι «υποτιμά» τους κινδύνους μόλυνσης από μόλυβδο στο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 21.000 τετραγωνικά μέτρα του πρώην στρατιωτικού στρατοπέδου που προσαρμόστηκαν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για πυροβολισμούς, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα έκθεσης σε μόλυβδο.

Περίπου 7.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών, ζουν στη προσωρινή δομή, η οποία είναι τώρα πέντε μηνών και χτίστηκε αφού ο γειτονικός καταυλισμός της Μόρια κάηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά από εκκλήσεις για διαφάνεια, οι ελληνικές αρχές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των δοκιμών 12 δειγμάτων εδάφους που ελήφθησαν από το στρατόπεδο, γνωστό και ως Kara Tepe, ένα από τα οποία έδειξε 2.233 ml μολύβδου ανά κιλό. Να σημειωθεί, πως το κανονικό όριο για κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα είναι 500 ml ανά κιλό, όπως μεταδίδει η Guardian.

Οι αρχές δήλωσαν ότι αυτό το δείγμα βρέθηκε σε «διοικητική» ζώνη για εργαζόμενους ΜΚΟ και δεν βρίσκεται σε «κατοικημένη» περιοχή. Η κυβέρνηση είπε ότι έλαβε μια σειρά μέτρων για τον μετριασμό τυχόν μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης νέου εδάφους στην πληγείσα ζώνη.

Ωστόσο, υπό το φως των ευρημάτων, η Human Rights Watch, η οποία διεξήγε τις έρευνες,  λέει ότι είναι απαραίτητη η επείγουσα περαιτέρω περιεκτική δοκιμή ολόκληρης της δομής.

Ο Μπέλκις Γουίλ, ανώτερος ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων στη Human Rights Watch, δήλωσε ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει ορισμένα θετικά μέτρα, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Τα βήματα των δοκιμών και της διαφάνειας είναι απίστευτα σημαντικά και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. «Τούτου λεχθέντος, ανησυχούμε βαθιά ότι η κυβέρνηση υπονομεύει αυτήν τη διαφάνεια παραπλανώντας αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα, ενώ  δεν προειδοποιούν τους κατοίκους της δομής».

Ο Wille είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει δώσει σημαντικά κονδύλια στη δομή της Λέσβου, πρέπει να πιέσει τις ελληνικές αρχές σε περαιτέρω δράση.

«Μέχρι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δοκιμές, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς που ζει ή εργάζεται στο στρατόπεδο Μαυροβούνι αν κινδυνεύει ή όχι», είπε. «Αυτό θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στις ελληνικές αρχές».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:31 - 22 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.